Dom w lesie na Płaskowyżu Nałęczowskim

Redakcja Pressland

Położony w Klementowicach dom został zaprojektowany z myślą o trzyosobowej rodzinie. Architekci z lubelskiej pracowni 081 architekci stworzyli ciekawą bryłę na bardzo trudnej działce.

1 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
2 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
3 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
4 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
5 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
6 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
7 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Rafał Chojnacki
8 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Dom w lesie. Projekt: 081 architekci.
9 z 9Własność Preslland, nie do użytku
Fot. Piotr Krajewski

Dom, zaprojektowany lubelską pracownię 081 architekci, znajduje się w niewielkich Klementowicach, niedaleko Puław. Miejscowość położona jest na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim. To trudny, pofałdowany teren, charakteryzujący się dużą ilością skarp i wąwozów lessowych.

Już sama, mocno zadrzewiona działka budowlana stanowiła dla architektów spore wyzwanie. Charakterystyka terenu narzucała wiele rozwiązań projektowych. Od frontu (północy) znajduje się droga oraz staw - nie ma bezpośredniego kontaktu z innymi zabudowaniami. Od tyłu (południa) rośnie las, za którym biegną tory kolejowe.

Dom w lesie. Projekt: 081 architekci.
Dom w lesie. Projekt: 081 architekci.
Fot. Rafał Chojnacki

Budynek zlokalizowano w centralnej części działki, a rosnące dookoła drzewa stały się strefą buforową, zapewniającą intymność i odcięcie widokowe od sąsiadów. Nie było potrzeby tworzenia wysokich i trwałych ogrodzeń,.

Założeniem było stworzenie drewnianej kostki, w którą wkomponowane są otwory okienne, a przestrzenie między nimi wypełnione są ścianami z architektonicznego betonu. Żaluzje zewnętrzne ukryto za elewacją z naturalnego drewna. Widać je dopiero w momencie ich opuszczenia. W elewacji ukryto również rynny i rury spustowe - widoczne są jedynie otwory przelewowe.

Dom w lesie. Projekt: 081 architekci.
Dom w lesie. Projekt: 081 architekci.
Fot. Piotr Krajewski

Życzeniem Inwestorów by dom miał komfortową powierzchnię dla trzyosobowej rodziny, z silnie wydzielonymi strefami. Każda została konkretnie scharakteryzowana pod kątem jej funkcjonalności. Układ budynku oparty jest na planie prostokąta, składającego się z trzech, przesuniętych względem siebie bloków. Każdy z nich ma wyraźnie określone funkcje. Pierwszy - “blok rodziców”, to strefa wejściowa, sypialnia i łazienka. “Blok dziecka” zawiera pokój z bawialnią oraz gościnną sypialnię. Pomiędzy nimi zlokalizowano trzeci blok, w którym zaaranżowano przestrzeń dzienną. To część z dużymi przeszkleniami na obie strony działki. W tym bloku cofnięto przeszklenia, dzięki czemu wnętrze od południa chronione jest przed przegrzewaniem, a od północy tworzy półcień z widokiem na staw.

Skomentuj:

Dom w lesie na Płaskowyżu Nałęczowskim