Polski projekt przedszkola 3.0 smart hub doceniony przez międzynarodowe jury. Jest na krótkiej liście konkursu World Architecture Festival 2019

Dominika Gołębiowska

Koncepcję przedszkola 3.0 smart hub, opracowaną przez pracownię architektoniczną firmy W.P.I.P, uznano za jedną z najnowocześniejszych w Polsce. Tworzy nowy standard edukacji przedszkolnej dla współczesnych oraz przyszłych pokoleń. Projekt zdobył już 4 nagrody w tym 3 międzynarodowe: nominację finałową w konkursie World Architecture Festival 2019, I miejsce: International Architecture Awards 2019, II miejsce: Global Architecture & Design Awards oraz tytuł „Innowacja 2018” w kategorii budynek edukacyjny.

Przedszkole 3.0 smart hub. Proj.  pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.
Przedszkole 3.0 smart hub. Proj. pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.
Mat. pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.

Architektura

Koncept oparto o założenia, że architektura oraz rozwiązania w obiekcie będą wspierać zdrowie i rozwój fizyczny oraz intelektualny dzieci, wpisywać się w okoliczny krajobraz naturalny oraz integrować społeczność lokalną. Przedszkole zaplanowano jako budynek parterowy i, z racji dużej powierzchni użytkowej, posiada aż 4 wejścia, umożliwiające sprawną i bezpieczną komunikację.

Jedno z głównych wejść przeznaczone jest dla komunikacji – rodzice/dzieci, drugie –dla pracowników. Bezpośrednio przy wejściu głównym znajduje się przestronna, jasna szatnia. W jej sąsiedztwie została umiejscowiona sala wielofunkcyjna. Oddzielona jest od holu modułową ścianką przesuwną, która daje możliwość modyfikacji przestrzeni w zależności od potrzeb. Pozostałe dwa wejścia/wyjścia skierowane są na otaczający przedszkole park.

Od strony frontowej obiektu skupiony został blok administracyjno-biurowy dla pracowników przedszkola, salka konferencyjna, dodatkowe pomieszczenia (do logopedii, gabinet higienistki, psychologa).

We wszystkich oddziałach zaprojektowane zostały zielone panele naścienne z neutralnym dla zdrowia żywym porostem – chrobotkiem reniferowym (materiał niealergizujący). Mają one pełnić rolę zielonych filtrów powietrza.
Cztery oddziały przedzielone są akustycznymi ściankami działowymi, co daje możliwość aranżowania dużych powierzchni i integracji międzyoddziałowej dzieci.

Przedszkole 3.0 smart hub. Proj.  pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.
Przedszkole 3.0 smart hub. Proj. pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.
Mat. pracowni architektonicznej firmy W.P.I.P.

W projekcie ogromną rolę pełni naturalne światło. Zgodnie z ideą budownictwa zrównoważonego, sale przedszkolne znajdują się w południowej części budynku, by umożliwić dobre oświetlenie wnętrz. Minimalizuje to koszty energii wykorzystywanej na oświetlenie i dogrzanie pomieszczeń. Także zielone atrium w centrum budynku zapewnia optymalne doświetlenie wnętrz.

Kluczową rolę w projekcie grają przestrzenie zewnętrzne. W standardowo budowanych przedszkolach ogródki i place zabaw są często dość małe, a wyjście na nie odbywa się przez jedne drzwi. Ten problem „ominięto” w projekcie planując nie tylko osobne wyjścia do przyszkolnego ogródka z każdego oddziału (plus dodatkowe duże administracyjne), ale także wykorzystując przestrzeń dachu. Zaplanowano na nim m.in. plac sensoryczny, owalną bieżnię, obserwatorium przyrodnicze, stanowiska edukacyjne, ogródek do uprawy ziół i warzyw, ścianę wspinaczkową oraz strefę odpoczynku.

Dach użytkowy zaprojektowano w ten sposób, by miały do niego dostęp także dzieci z niepełnosprawnościami ruchowymi (podjazd bezpośredni z atrium oraz winda).

Ekologiczne i smart

Uwagę jury w projekcie zwróciła nie tylko przyjazna dzieciom architektura, ale i użycie mixu różnych technologii.
Z obszaru OZE uwzględniono wykorzystanie dwóch źródeł: powietrzne pompy ciepła i ogniwa fotowoltaiczne, dzięki którym zapotrzebowanie na energię elektryczną jest mniejsze.

W projekcie założono także ekonomiczne gospodarowanie wodą, przy użyciu takich rozwiązań, jak: system recyklingu wody szarej, odzysk wody deszczowej, użycie perlatorów i spłuczek 2/4 l.

Kluczowym rozwiązaniem umieszczonym w koncepcji jest wykorzystanie systemu oczyszczania powietrza NCS ( Nano Climate System). Podłączony do wentylacji z rekuperacją – oczyszcza i filtruje powietrze z pyłów przemysłowych i trafikowych PM2,5 i PM10 oraz zanieczyszczeń biologicznych, takich jak bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie. System, dzięki czujnikom CO2 umieszczonym w każdej sali, załącza się wtedy, gdy jego poziom dochodzi do stężenia mogącego utrudniać koncentrację i kreatywne myślenie. Dodatkowo system dba o właściwy poziom wilgotności w pomieszczeniach, który nie powinien być niższy niż 40%. Dzięki NCS uzyskuje się warunki odpowiednie dla najwyższego poziomu aktywności umysłowej, a użytkownicy budynku oddychają w pełni czystym powietrzem o unikalnej jakości.

W koncepcji uwzględniono również energooszczędność, którą daje wprowadzenie BMS czyli systemu sterującego automatyką budynku. Może on odpowiadać m.in. za sterowanie ogrzewaniem, wentylacją, oświetleniem (zaplanowano inteligentne oświetlenie z funkcją dostosowywania się do pory dnia) wraz z kontrolą zużycia mediów i monitoringiem pomiaru ugięcia dachu.
Projekt zakłada także wykorzystanie inteligentnych rozwiązań, jak dedykowaną aplikację mobilną dla rodziców i nauczycieli. Jej składowe mogą być różne – od geolokalizacji dzieci i analizy aktywności ruchowej dziecka, elementy tele-medycyny, poprzez bieżące powiadomienia, kalendarz, dziennik obecności, monitoring odbioru dzieci, dostęp do menu, wykaz programów edukacyjnych z możliwością zapisania dziecka on-line, po płatności, moduł do zarządzania zasobami ludzkimi dla administracji przedszkola wraz z analizą kosztów.

Przedszkole 3.0 smart hub. Mat. pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.
Przedszkole 3.0 smart hub. Mat. pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.
Mat. pracowni architektonicznej firmy W.P.I.P.

Multifunkcjonalność

Projekt w niebanalny sposób traktuje także kwestię żywienia. Kuchnia wcale nie ogranicza się do wydawania podstawowych posiłków dla najmłodszych, ale też uwzględnia specjalne menu dla alergików, w tym oparte o dietę makrobiotyczną. Dzięki zaprojektowaniu dużego bloku kuchennego (ok. 330 m kw.) ma on możliwość przygotowywania do 3.500 posiłków dziennie, co można wykorzystać dostarczając posiłki do ościennych placówek szkolnych, przedszkoli, czy MOPS-ów.
Koncepcja typu hub widoczna jest nie tylko w podejściu do potencjalnego wykorzystania możliwości kuchni. Cały obiekt pozostaje otwarty na okolicę i może służyć lokalnej społeczności. Według założeń – po godzinach pracy obiekt zamieniałby się w park zabaw i świetlice dla dzieci z całej dzielnicy. Oprócz podstawowej opieki i zajęć animacyjnych, odbywałyby się tam zajęcia specjalne, począwszy od nauki języka, gry na instrumentach, sekcji tanecznych i plastycznych po sportowe.

---

Parametry zaprojektowanego przedszkola:

projekt: pracownia architektoniczna firmy W.P.I.P.

- powierzchnia budynku: 2.600 m kw.
- powierzchnia dachu użytkowego: 2.100 m kw.
- powierzchnia bloku kuchennego – 330 m kw.
- ilość oddziałów: 12
- miejsca dla przedszkolaków: 300
- dostosowanie budynku do osób z niepełnosprawnościami: tak
- szacowane koszty realizacji: ok. 19,0 mln PLN netto

Skomentuj:

Polski projekt przedszkola 3.0 smart hub doceniony przez międzynarodowe jury. Jest na krótkiej liście konkursu World Architecture Festival 2019