Warszawski biurowiec idzie do remontu, kosztem chodnika [ZDJĘCIA]

red, warszawa.gazeta.pl

Powstały w latach 90. biurowiec Holland Park przy Placu Trzech Krzyży zostanie przebudowany. Najistotniejszą zmianą jest zabudowa podcieni w poziomie parteru, które dotąd były częścią ogólnodostępną. Właściciel chce w ten sposób zwiększyć powierzchnię handlową budynku i umieścić tam drogie sklepy

Wizualizacja biurowca Ethos przy pl. Trzech Krzyży
Wizualizacja biurowca Ethos przy pl. Trzech Krzyży
Materiały inwestora

Budowa biurowca w tym miejscu rozpoczęła się w 1996 r. Za jego projekt odpowiadają architekci z pracowni CA Denton Corker Marshall. Oprócz budynku biurowego na jego tyłach powstały wtedy trzy budynki mieszkalne. Ówcześnie realizowana inwestycja budziła wiele kontrowersji. Zastanawiano się wtedy czy tak nowoczesna architektura będzie dobrze współgrała z zabytkowym kościołem św. Aleksandra oraz sąsiadującym z działką XIX-wiecznym budynkiem Instytutu Głuchoniemych. Dziś o tych obawach jednak niewielu pamięta, a biurowo-mieszkalny kompleks na dobre wpisał się w krajobraz Placu Trzech Krzyży.

Wkrótce ruszy remont obiektu. Jest on związany z wyprowadzką z budynku głównego najemcy - firm z grupy ING, które przenoszą się do nowego wieżowca przy pl. Unii Lubelskiej. Obecnie właścicielem budynku jest firma Kulczyk Silverstein Properties, chce ona odświeżyć wygląd biurowca by ten mimo swoich lat mógł z powodzeniem konkurować z innymi warszawskimi powierzchniami.

Zaplanowane prace obejmą całkowitą wymianę instalacji, by dostosować ich standard do nowoczesnych wymagań. Do tylnej części obiektu dobudowane zostanie nowe skrzydło - w ten sposób zwiększy się całkowita powierzchnia budynku (z 10,1 do 13,1 tys. m kw.).

kolaż

po lewej stronie stan obecny, po prawej wizualizacja zmian

Nieco inaczej wyglądać będzie elewacja budynku od strony Placu Trzech Krzyży. Odświeżą ją projektanci z pracowni Chapman Taylor oraz architekci z warszawskiego biura Maas Projekt. Przebudowie ulegną podcienia. Właściciel chce w ten sposób zwiększyć powierzchnię handlową z 1,4 do 2,5 tys. m kw. i dzięki wysokim na 8 metrów szklanym witrynom przyciągnąć nowe luksusowe marki. Budynek zmieni też swoją nazwę na Ethos.

Decyzja o przebudowie podcieni nie spodobała się internautom. Na stronie warszawskiej Gazety Wyborczej komentowali:

Zabudowa tych podcieni to czysty kretynizm. Jedyny fragment Placu Trzech Krzyży który ma znamiona przestrzeni miejskiej / kapitan_wrona

Hmm... czy wybudowanie tych 'podcieni' nie było niegdyś warunkiem zgody na budowę?! Zabudowanie ich uszczupli oczywiście przestrzeń publiczną placu tyle że co to jednego z drugim urzędasa od HGW obchodzi skoro zwiększy to przestrzeń handlową na wynajem a taki jest biznes plan czy raczej geszeft plan. Piesi będą się przeciskać pomiędzy oczekującymi na przystanku, ciekawe kiedy domy handlowe na Marszałkowskiej zabudują swoje 'podcienia' / no_to_ciach

Prace modernizacyjne mają potrwać do końca 2015 r.

czytaj więcej: warszawa.gazeta.pl

Skomentuj:

Warszawski biurowiec idzie do remontu, kosztem chodnika [ZDJĘCIA]