Polski projekt z międzynarodową nagrodą. Dom pod Londynem

red

Dom pod Londynem to projekt luksusowej rezydencji liczącej blisko 900 m kw. powierzchni, zaprojektowanej na międzynarodowy konkurs przez polskiego architekta Macieja Grelewicza. Projekt został doceniony przez międzynarodowe jury i znalazł się w gronie trzech zwycięskich projektów.

Dom pod Londynem
Dom pod Londynem
Maciej Grelewicz

Idea konkursu opierała się na zaprojektowaniu luksusowego domu jednorodzinnego, który miałby zostać zbudowany w okolicach Londynu z przeznaczeniem dla 7-osobowej rodziny.

Architekt Maciej Grelewicz, we współpracy z Anną Orłowską zaprojektował rezydencję o prostym rzucie zorganizowaną wokół wewnętrznego atrium.

Projekt jest próbą reinterpretacji klasycznego tematu podmiejskiej rezydencji i dostosowania tej typologii do współczesnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie - opisuje swój projekt Maciej Grelewicz.

Forma budynku, to prostopadłościenna bryła z dużymi przeszkleniami. Od zewnątrz wszystkie elewacje zostały wykończone płytami białego marmuru, który decyduje o elegancji budynku i podkreśla jego wyjątkowość. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie cienkich marmurowych płyt także jako osłony dla takich przestrzeni jak basen. Cienka warstwa kamienia przepuszcza do środka delikatne światło zapewniając jednocześnie intymność.

Całość została rozwiązana jako dwkondygnacyjna bryła z osadzona na częściowo zagłębionym pod ziemią cokołem. Patrząc od dołu na poziomie -1 znajdziemy garaż, pomieszczenia gospodarcze i techniczne oraz "męską jaskinię".

Parter to strefa dzienna: salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe. Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę - prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę Piętro to strefa nocna, w której umieszczono sypialnie domowników. W sypialni rodziców znajdują się także schody prowadzący na zielony taras umieszczony na dachu budynku.

Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio - strefa dostępna jedynie z salonu budynku. Położenie tej przestrzeni wewnątrz domu czyni z niej znakomite miejsce do wyciszenia, odizolowania się od środowiska zewnętrznego. Ściany dziedzińca są całkowicie przeszklone, co zapewnia wizualny kontakt z patio z wielu miejsc domu - salonu, basenu oraz wszystkich korytarzy na obu poziomach.

Projekt zajął jedno z trzech równorzędnych miejsc w konkursie Design a Beautiful House.

'Klasyczna i dobrze wyważona reprezentacja architektonicznego piękna.' W opinii jury projekt jest platonicznym i archetypicznie pięknym domem, o wyraźnie zaznaczonej obecności w krajobrazie. Stanowi on proste rozwiązanie zróżnicowanych oczekiwań poszczególnych członków rodziny, odnosząc się do ich konkretnych upodobań i potrzeb - opinia Jury Konkursu.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Na konkurs wpłynęło łącznie 662 prac. Poza projektem Macieja Grelewicza pozostałe nagrody przyznano francuskiemu zespołowi, w którego skład wchodzili: Sebastien Nuttens, Francois DerrĂŠal i Delphine Alibert oraz drugiemu polskiemu projektowi wykonanemu przez Mateusza Ploszaja-Mazureka i Natalię Okolus.

Skomentuj:

Polski projekt z międzynarodową nagrodą. Dom pod Londynem