DOM "T" - szlachetna prostota [PROJEKT]

red

Dom "T" został zaprojektowany na malowniczej działce położonej w zakolu rzeki Jeziorki, w podwarszawskim Konstancinie. W okolicy stoi kilka budynków jednorodzinnych, a po drugiej stronie ulicy znajduje się niewielkie osiedle niskich budynków wielorodzinnych. Projekt powstał w pracowni STOPROCENT Architekci.

DOM 'T' projekt domu STOPROCENT Architekci
DOM T w Konstancinie.
projekt: STOPROCENT Architekci

Sposób ukształtowania bryły

Teren działki od strony północnej przylega do wewnętrznej drogi dojazdowej i łagodnie opada w kierunku południowym. Obszar porastają pojedyncze drzewa i krzaki.
Poszczególne funkcje budynku rozplanowano na rzucie zbliżonym do krzyża greckiego. Kształt domu wyznaczają dwa piętrowo ułożone prostopadłościany ukształtowane w formę litery "T".

Pierwsze piętro zostało zaprojektowane w formie prostopadłościanu ustawionego węższym bokiem prostopadle do ulicy. Dzięki temu wytworzyły się naturalne zadaszenia nad strefą wejściową i dużą częścią tarasu. Na piętrze znalazły się sypialnie mieszkańców wraz z niezbędnymi garderobami i łazienkami. Od strony ulicy przewidziano dodatkowy pokój – gabinet z miejscem do pracy.

Bryła budynku od strony wejścia ma tylko jedno okno, natomiast otwiera się dużymi przeszkleniami na wewnętrzny ogród od południa i zachodu. Okna zostały wycofane względem lica budynku i ukryte pod okapem zapobiegającym nadmiernemu nagrzewaniu się pomieszczeń latem. Dodatkowo planowane są inteligentne żaluzje zewnętrzne, dostosowujące stopień otwarcia do aktualnego nasłonecznienia.

Dolna część elewacji budynku ma zostać otynkowana w grafitowym odcieniu oraz we fragmentach obłożona płytami z włókna cementowego. Natomiast górna część fasady znajdująca się na piętrze zostanie wykończona deskami modrzewia syberyjskiego.

Projekt wnętrz

Główne wejście do budynku zlokalizowano od strony drogi. Tam też w naturalny sposób znalazł się wjazd do przestronnego garażu na trzy samochody. Pomiędzy holem wejściowym a garażem zlokalizowano garderobę, która wykorzystuje przestrzeń pod schodami prowadzącymi na piętro budynku. Z holu wejściowego jest dostęp do części dziennej, składającej się z salonu, kuchni i jadalni. Przestrzeń ta ma swoją kontynuację także poza budynkiem w postaci tarasu, a dalej ogrodu.

W salonie zrezygnowano z telewizora na rzecz kominka, wygospodarowano natomiast oddzielny pokój do projekcji audiowizualnych. Ciekawym rozwiązaniem jest podział kuchni na część otwartą, która bezpośrednio sąsiaduje z jadalnią i część zamkniętą, która pełni także rolę podręcznej spiżarni. Dzięki temu łatwiej zachować uporządkowany charakter części dostępnej dla gości bez konieczności kompromisów związanych z funkcjonowaniem kuchni.

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>>

Projekt: STOPROCENT Architekci s.c. Magda Morelewska Przemek Kaczkowski

Zespół projektowy: Przemek Kaczkowski , Magda Morelewska 

współpraca : Ewa Andruszczyszyn, Aleksandra Wolffgram

wizualizacje: BLOK Studio ( www.blokstudio.pl)

Skomentuj:

DOM "T" - szlachetna prostota [PROJEKT]