Dom +, czyli dom jednorodzinny w Konstancinie. Jego funkcje rozplanowano na rzucie zbliżonym do plusa

arch. Przemek Kaczkowski i Magda Morelewska

Dom+ w podwarszawskim Konstancinie to jedna z najnowszych realizacji pracowni STOPROCENT Architekci. Co o tym domu piszą twórcy projektu?

Dom+ pod Warszawą. Proj. STOPROCENT Architekci
Dom+ pod Warszawą. Proj. STOPROCENT Architekci
Fot. Grzegorz Pędzich

Dom + został zaprojektowany na malowniczej działce położonej w zakolu rzeki Jeziorki, w podwarszawskim
Konstancinie. W okolicy stoi kilka budynków jednorodzinnych a po drugiej stronie ulicy znajduje się niewielkie osiedle niskich budynków wielorodzinnych. Teren działki od strony północnej przylega do wewnętrznej drogi dojazdowej i łagodnie opada w kierunku południowym.

Poszczególne funkcje budynku rozplanowano na rzucie zbliżonym do plusa. Główne wejście do budynku zlokalizowano od strony drogi. Tam też w naturalny sposób znalazł się wjazd do przestronnego garażu na trzy samochody. Pomiędzy holem wejściowym a garażem zlokalizowano garderobę , która wykorzystuje przestrzeń pod schodami na piętro budynku. Z holu wejściowego jest dostęp do jednoprzestrzennej części dziennej składającej się z salonu kuchni i jadalni. Przestrzeń ta jest ma swoją kontynuację się także poza budynkiem w postaci tarasu a dalej ogrodu.

Dom+ pod Warszawą. Proj. STOPROCENT Architekci
Dom+ pod Warszawą. Proj. STOPROCENT Architekci
Fot. Grzegorz Pędzich

W salonie zrezygnowano z telewizora na rzecz kominka natomiast wygospodarowano oddzielny pokój do projekcji audiowizualnych. Ciekawym rozwiązaniem jest podział kuchni na część otwartą , która bezpośrednio sąsiaduje z jadalnią i część zamkniętą, która pełni także rolę podręcznej spiżarni. Dzięki temu łatwiej zachować uporządkowany charakter części dostępnej dla gości bez konieczności kompromisów związanych z funkcjonowaniem kuchni.

Pierwsze piętro zostało zaprojektowane w formie prostopadłościanu ustawionego węższym bokiem prostopadle do ulicy. Dzięki temu wytworzyły się naturalne zadaszenia nad strefą wejściową i dużą częścią tarasu. Na piętrze znalazły się sypialnie mieszkańców wraz z niezbędnymi garderobami i łazienkami. Od strony ulicy przewidziano dodatkowy pokój – gabinet z miejscem do pracy.

Bryła budynku od strony wejścia ma tylko jedno okno natomiast otwiera się dużymi przeszkleniami na wewnętrzny ogród od południa i zachodu. Okna zostały wycofane względem lica budynku i ukryte pod okapem zapobiegającym nadmiernemu nagrzewaniu się pomieszczeń latem. Dodatkowo planowane są inteligentne żaluzje zewnętrzne dostosowujące stopień otwarcia do aktualnego nasłonecznienia.

Jeśli chodzi o wykończenie elewacji to część dolna budynku jest przewidziana jako tynkowana z fragmentami z płyt z włókno-cementowych w grafitowym odcieniu, natomiast piętro ma być wykończone elewacją z desek modrzewia syberyjskiego.

---

Projekt:STOPROCENT Architekci s.c. Magda Morelewska Przemek Kaczkowski
Zespół projektowy: Przemek Kaczkowski , Magda Morelewska; współpraca: Ewa Andruszczyszyn, Aleksandra Wolffgram,
Lokalizacja: Konstancin, Polska
Klient: Prywatny
Powierzchnia działki: 2015 m2
Powierzchnia użytkowa: 331 m2
Rok: 2019
Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Skomentuj:

Dom +, czyli dom jednorodzinny w Konstancinie. Jego funkcje rozplanowano na rzucie zbliżonym do plusa