Ścieżka na wysokości, czyli „Pętla mądrości” od Powerhouse Company

WG

Czerwona „Pętla mądrości” - ścieżka, wznosząca się nawet 25 metrów nad ziemią, powstała w południowej części Chengdu w Chinach. Zaprojektowało ją holenderskie studio architektoniczne Powerhouse Company.

"Pętla mądrości" w Chengdu w Chinach
"Pętla mądrości" w Chengdu w Chinach
Fot. Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography.

Unis Chip City, położone w nowej dzielnicy Tianfu w Chengdu w Syczuanie, jest jednym z kilku osiedli mieszkaniowych powstającym wzdłuż głównej alei. Pierwszymi budynkami były centrum wystawowe i recepcja, prezentujące plany osiedla i osiągnięcia firmy Unis. Plany osiedla powstały w holenderskim biurze Powerhouse Company. Ono też zaproponowało „Pętlę Mądrości”. Jej projektowanie zajęło architektom zaledwie kilka dni, a budowa trwała niecały rok.

"Pętla mądrości" w Chengdu w Chinach
"Pętla mądrości" w Chengdu w Chinach
Fot. Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Okrężna „Pętla Mądrości” ma organiczny kształt i symbolizuje płynność i elastyczność. Ma 698 metrów długości i w najwyższym punkcie wznosi się 25 metrów nad ziemią. Wznosi się i opada, a jej pofałdowanie jest odzwierciedleniem górzystego terenu, otaczającego miasto. „Pętla” w dwóch miejscach jest dachem dla budynków firmy Unis Chip City: recepcji i pawilonu wystawowego.

Oprócz tego, że stanie się wyróżnikiem nowego osiedla, „Pętla” już teraz służy mieszkańcom – jest znakomitą ścieżką dla biegaczy i spacerowiczów. Jej środek bowiem pokryto specjalnym tworzywem, będącym połączeniem asfaltu i gumy – materiałem używanym na bieżniach lekkoatletycznych. Boki konstrukcji wyłożono aluminiowymi płytami. Ponad 15 tysięcy takich płyt tworzy siatkową powierzchnię, a przy okazji ukrywa wszystkie elementy funkcjonalne, w tym rynny i poręcze. Kolor czerwony zaś wybrano ze względu na kontrast, jaki tworzy z soczystą zielenią krajobrazu. Wieczorem ścieżkę oświetlają LED, zamieniając ją w świecącą rzeźbę.

„Pętla Mądrości” odzwierciedla trzy kluczowe elementy kultury chińskiej, które definiują główny plan rozwoju: ludzie, natura i technologia. Początkowo miała być strukturą tymczasową, podobnie jak pawilony, jednak zdecydowano na ich pozostawianie.

Po zakończeniu inwestycji, recepcja zostanie przekształcona w bibliotekę, a „Pętla” wraz z budynkiem pawilonu wystawienniczego stanie się częścią centrum sportowego dla szkoły, która planowana jest w jej bezpośrednim sąsiedztwie.  Środek pętli stanie się bieżnią o wymiarach olimpijskich.

Skomentuj:

Ścieżka na wysokości, czyli „Pętla mądrości” od Powerhouse Company