Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Warszawa: KLONN - restauracja Mirosława Nizio

Mat. prasowe

W Warszawie nie brakuje nowych adresów kulinarnych, ale tylko nieliczne potrafią zacierać granice pomiędzy gastronomią a kulturą. Restauracja KLONN, należąca do architekta, rzeźbiarza i mecenasa sztuki Mirosława Nizio, zdecydowanie plasuje się w tej grupie. Funkcjonuje jak salon artystyczny, zmienia się niczym galeria i rezonuje z majestatem obecnego tu 200-letniego klonu. Nizio, od lat tworzący w ramach Nizio Design International poruszające przestrzenie w kraju i na świecie, prowadzi KLONN z przekonaniem, że wartość jego przedsięwzięć rodzi się w punkcie zetknięcia różnych dyscyplin.

KLONN - restauracja Mirosława Nizio
KLONN - restauracja Mirosława Nizio
Fot. mat. prasowe

Mrosław Nizio od ponad dwóch dekad rozwija pracownię Nizio Design International, tworząc projekty daleko wykraczające poza tradycyjne myślenie o przestrzeni. Spod jego ręki wychodzą nagradzane muzea pamięci, wystawy i obiekty, w których architektura staje się opowieścią wrażliwą na każdy niuans. W KLONN-ie tę filozofię widać jak na dłoni. Na warszawską ulicę Jazdów Nizio przeniósł doświadczenie zdobyte przy tworzeniu złożonych, wielowarstwowych projektów i przełożył je na zupełnie inną skalę: restaurację, która nie aspiruje do bycia lokalem gastronomicznym, ale kulturalnym salonem stolicy. Miejscem, w którym różne dziedziny sztuki współistnieją, tworząc przestrzeń, która żyje z ludźmi i dla ludzi.

W swojej drodze zawodowej Mirosław Nizio chyba nigdy nie przestaje poszukiwać nowych form i płynie z nimi z zaskakującą lekkością. Ta twórcza niecierpliwość sprawia, że KLONN wciąż się zmienia: raz pulsuje rytmem jazzowych koncertów, innym razem wypełnia go sztuka współczesna, a latem zamienia się w plenerową scenę spotkań w ogrodzie. Architekt i restaurator stawia na spotkania z artystami, którzy wiedzą jak komentować świat i uruchamiać szczere emocje. W jego restauracji sztuka wciąż „pracuje” – pobudza i skłania do refleksji, otwierając drzwi do głębszych rozmów.  

Filozofia prowadzenia KLONNu pokazuje, że współczesna restauracja może stać się czymś więcej, niż po prostu miejscem z fantastycznym jedzeniem. Tu gość nie jest „klientem”, ale pełnoprawnym uczestnikiem wielu przenikających się aktów twórczych. Miejsce zaprasza do zatrzymania się oraz zadania pytań o to, jak żyjemy i przede wszystkim czym się karmimy na co dzień... 

W filozofii architekta Mirosława Nizio dobra restauracja nie składa się wyłącznie z talerza. Powinna obejmować całe spektrum bodźców, które budują atmosferę. Dlatego w KLONN-ie warto bywać. Bo nie jest to tylko kulinarny adres, ale przestrzeń pogłębiająca nasze doświadczenia. Właśnie tak powstają restauracje, które nie tylko się odwiedza, ale do których się wraca.

Mirosław Nizio
Mirosław Nizio
Fot. mat. prasowe
    Więcej o:

Skomentuj:

Warszawa: KLONN - restauracja Mirosława Nizio