Najlepsze projekty młodych architektów

Rozstrzygnięto XIII edycję konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego. Zobacz jak jego laureaci chcą zmieniać przestrzeń publiczną polskich miast
Wizualizacja kładki. Widok od strony parku. Wizualizacja kładki. Widok od strony parku. proj. Jan Elert

I nagroda - Jan Elert, projekt: Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa

Pierwszą nagrodę otrzymał Jan Elert, absolwent Politechniki Gdańskiej. Tematem jego pracy dyplomowej było przekształcenie kładki pieszej na gdańskiej Zaspie, która prócz funkcji komunikacyjnej miałaby spełnić również funkcję kulturalną. Dzięki dodaniu nowego obiektu, otoczenie zyskało innego wyrazu. Celem projektu stało się przede wszystkim odzyskanie "utraconej" w wymiarze publicznym przestrzeni. Ponadto autor pragnął stworzyć bezkolizyjną, łatwą i przyjemną drogę nad ruchliwym węzłem komunikacyjnym, nie tylko dla pieszych, ale i dla rowerzystów.

Główne wejście od zejścia na przystanki tramwajowe

Na szczególną uwagę zasługuje niezwykła forma obiektu kulturalnego. Dzięki odpowiednim materiałom sprawia wrażenie unoszącej się nad ziemią kostki o świecącej elewacji, przez co przyciąga uwagę i zaprasza do środka. Wewnątrz świetlistego kubika znajdzie się galeria architektury współczesnej, kino niezależne (offowe), kawiarnie, księgarnie, sale seminaryjne oraz tarasy widokowe na park i morze.

Wizualizacja kładki wraz z projektowanym obiektem

Główne foyer nawiązujące charakterem do kładki Główne foyer nawiązujące charakterem do kładki proj. Jan Elert

I nagroda - Jan Elert, projekt: Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa

Tworząc projekt, zwycięzca chciał również zmierzyć się ze złą sławą miejsca - tereny dzielnicy uznawane są za niebezpieczne i zwykle kojarzone z blokowiskiem. Dzięki zagospodarowaniu zdegradowanej przestrzeni i nowemu obiektowi dzielnica ma szansę na rewitalizację.

Przestrzeń kładki z ogólnodostępnymi usługami

Kładka, łącząca dwie gdańskie dzielnice Zaspę-Młyniec i Zaspę-Rozstaje wymagała nowego opracowania, gdyż - według autora - zdaje się nie działać poprawnie, a po upływie kilkudziesięciu lat brutalizm jej formy może przytłaczać i odstraszać użytkowników.

Stan istniejący. Widok od strony kładki.

Stan istniejący. Widok z kładki.

RE_kreacje RE_kreacje proj. Michał Rogowski

II nagroda - Michał Rogowski, projekt: RE_kreacja ulicy. Odnowa środowiska zbudowanego ulicy Dąbrowskiego w Rudzie Śląskiej - Wirek

Druga nagroda przypadła Michałowi Rogowskiemu, absolwentowi Politechniki Śląskiej. To próba rewitalizacji części ulicy Dąbrowskiego, znajdującej się w Rudzie Śląskiej - dzielnica Wirek. Ulica Dąbrowskiego przez ostatnie kilkanaście lat podlegała procesowi degradacji, w wyniku którego, z tętniącego życiem centrum miasta stała się "pustkowiem", szarym tłem dla centrum handlowego i tylko bladym wspomnieniem dawnych lat.

RE_kreacje

Autor proponuje szereg rozłożonych w czasie działań, które byłyby procesem odwrotnym i mogłyby odmienić obecny stan rzeczy. Dzięki wyznaczeniu wzdłuż ulicy czterech punktów na przecięciu dróg komunikacji kołowej i pieszej powstałyby "węzły aktywności".

RE_kreacje

W wyniku konsultacji społecznej określono jakich funkcji brakuje na ulicy i stworzono plan rozwoju, który miałby nie tylko zaspokoić potrzeby okolicznych mieszkańców, ale i nadać obszarowi centralnemu własny charakter, atrakcyjny również w skali regionu.

RE_kreacje RE_kreacje proj. Michał Rogowski

II nagroda - Michał Rogowski, projekt: RE_kreacja ulicy. Odnowa środowiska zbudowanego ulicy Dąbrowskiego w Rudzie Śląskiej - Wirek

Założenie architektoniczne stanowią dwa budynki mieszkalne ze świetlicą osiedlową dopełniające istniejący kwartał i domykające pierzeję ulic Dąbrowskiego i Kupieckiej, a także tworzące zupełnie nową pierzeję ulicy Wąskiej. W parterach budynków zlokalizowane zostały nie tylko strefy wejściowe do części mieszkalnej ale i lokale handlowo-usługowe: sklepy, kawiarnie, restauracje, punkty obsługowe i małe warsztaty rzemieślnicze.

 

RE_kreacje. Widok na ulicę Dąbrowskiego i zielony dziedziniec.

Praski zakątek Praski zakątek proj. Karol Langie

Wyróżnienie - Karol Langie, projekt: Centrum usługowo rekreacyjne Szmulowizny i Michałowa - Praski Zakątek

Absolwent Politechniki Warszawskiej projektuje ze społecznością i dla społeczności. I wierzy mocno, że do decydowania o kształcie dzielnicy konieczny jest głos mieszkańców. W wyniku takiego podejścia powstał projekt zagospodarowania sporego kwartału na warszawskiej Pradze (5 hektarów). Zakres projektu obejmował stworzenie programu funkcjonalnego oraz koncepcję urbanistyczno-architektoniczną centrum usługowego połączonego z parkiem.

Praski zakątek

Propozycją dla mieszkańców jest wizja miejsca, które zachęca i skłania do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności. Sercem zespołu jest Centrum Społeczne - odpowiedź na pytanie o współczesną wizję domu kultury. Jest ono zarówno atrakcyjną wizytówką sąsiedztwa, przyciągającą zwiedzających, jak i instytucją wspierającą samoorganizowanie się społeczności, edukację nieformalną, oferującą przestrzeń zarówno na wydarzenia rodzinne jak i masowe imprezy. Istotnym elementem programu funkcjonalnego jest także Centrum Rzemiosła, w którym autor chce uchronić od zapomnienia zawody szczotkarza, cyzelera czy kuśnierza.

Praski zakątek

Jury doceniło udany dialog autora z zabudową przemysłową Pragi oraz dopasowanie projektu do potrzeb społeczności lokalnej poprzedzone licznymi spotkaniami autora z mieszkańcami.

Praski zakątek

Wizualizacja kładki wraz z projektowanym obiektem Wizualizacja kładki wraz z projektowanym obiektem proj. Jan Elert

Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego

Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego jest przyznawana od 1999 roku młodym architektom i inżynierom budowlanym. Celem konkursu jest upowszechnianie nowoczesnych rozwiązań architektonicznych w dziedzinie budownictwa społeczno-publicznego (szkoły, przedszkola, instytucje kulturalno-oświatowe, szpitale, budownictwo mieszkalne), renowacji starego budownictwa i jego adaptacji na cele społeczne oraz rewaloryzacji blokowisk, a także popularyzacja stosowania proekologicznych materiałów i rozwiązań budowlanych oraz budownictwa energooszczędnego, wykorzystującego alternatywne źródła energii.

Prace ocenia Jury w składzie: Stanisław Fiszer (Przewodniczący Jury, architekt), Tadeusz Baczko (ekonomista), Michel Cova (inżynier, scenograf), Jacek Cybis (architekt), Janusz Pachowski (architekt), Karol Sachs (członek Rady Fundacji dla Polski), Andrzej Sowa (architekt), Krystyna Vinaver (ekonomista), Paweł Zakrzewski (inżynier) oraz Marta Grządziel (architekt, laureatka Nagrody w roku 2000).

Organizatorem konkursu jest Fundacja dla Polski

Zobacz wszystkie projekty: www.fdp.org.pl

Więcej o:
Komentarze (5)
Najlepsze projekty młodych architektów
Zaloguj się
  • Gość: manyds

    Oceniono 1 raz 1

    Gliwice trzymają poziom. Można gdzieś dokładniej zobaczyć tą prace ?

  • Gość: Tomas

    0

    Ratzingeri pa u ulur mire ne kolltuk, ne vend qe te vnatdozhe punen e lodhshme te mbulimit te fili-lliqeve te prifterinjve, mbajti ligjeraten e shemtuar sipas te ciles Islami dhe Profeti i nderuar nuk i sollen botes asgje te re por sollen vetem egersi dhe dhune permendi shpata etj etj Vaj medet Asnje muslimani nuk i bie ne mend per Ratzingerin dhe Fahriun. Problemi eshte se ky pape megjith Fahriun e shohin Islamin, ose te pakten jane shprehur per Islamin me horizontin e gjysherve tyre kokforte dhe injorante te mesjetes.Sot intelektualet e gjithe botes pranojne kontributin e madh te civilizimit Islam ne shkence per shekuj e shekuj, sidomos duke e krahasuar me budallelliqet e kishes ne po ato shekuj e shekuj.Sot kushdo di per tolerancen e jashtezakonshme te botes Islame karshi komuniteteve tjera, te krishtereve ne menyre te vecante. E jashtezakonshme behet duke kujtuar se ca benin kristianet ne Evrope me muslimanet.Tani te flasi per shpata dhe egersi te Islamit shefi i sa e sa pedofileve, pasardhesi i sa e sa krye armiqve te shkences dhe dijes, pasardhesi i sa e sa kryeinkuizatoreve dhe ish nazisti kjo nuk shkon Fiqo Vleresimi qe i ben Vatikani dhe Franca' ketij kllouni islamofob nuk ve kend me shpatulla pas muri, perkundrazi. Edhe ironia jote nuk nevrikos kend. I vetmi i nevrikosur je ti qe te djeg e verteta.

  • Gość: Sadiq

    0

    Marcin, my kobiety dbamy o wyglÄ?d, wiÄ?kszoĹ?Ä? znas nie peorztbuje twoich treningf3w.Moim zdaniem twojÄ? uwagÄ? powinieneĹ? poĹ?wiÄ?ciÄ? mÄ?Ĺźczyznom.W Polsce panuje staroĹ?wieckie przekonanie Ĺźe mÄ?Ĺźczyzna moĹźe wglÄ?daÄ? jak Ĺ?winia, bo Pan Bf3g go tak stworzyĹ?. Twoim zadaniem jest przekonanie tej brzydszej czÄ?Ĺ?ci naszego spoĹ?eczeĹ?stwa Ĺźe teĹź musi dbaÄ? o siebie, nie piÄ? tego Ĺ?mierdzÄ?cego piwska. Na balu sylwestrowym byĹ?am w wysokiej sfery towarzystwie, mÄ?ĹźczyĹşni biznesmeni, a grubasy, nie warci uwagi. MyĹ?lÄ? Ĺźe jak majÄ? pieniÄ?dze to nie waĹźny Ĺ?wiĹ?ski ryj.

  • Gość: j72

    0

    z rozmachem bo koszty nieistotne chyba :D)))

  • przemekb00

    Oceniono 2 razy 0

    Projekt z Gdańskiej Zaspy bardzo słaby. Wygląd ok - funkcjonalność - bardzo niewielka. Po co kilka poziomów pustego budynku? Wystarczyłby jeden, ale dobrze rozplanowany. Funkcjonalność dla rowerzystów - o których wspomniano - także niewielka, w projekcie brakuje ramp wjazdowych. Wnoszenie roweru po schodach to żadne ułatwienie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX