Metamorfoza bez przebudowy, czyli dom-kostka po liftingu

Metamorfoza domu-kostki

Metamorfoza domu-kostki (fot. Grzegorz Niebylski)

Trochę fantazji, styropianu, projekt i jest - współczesna interpretacja domu-kostki. Wykonana bez ingerencji w oryginalną konstrukcję budynku. Tę zmianę można nazwać kosmetyczną, efekt już nie.

Popularne domy-kostki zaczęły się pojawiać w polskim krajobrazie w latach 70. Okazuje się, że ten model domu łatwo zmienić tak, by lepiej pasował do współczesnych realiów i wymagań mieszkańców. Nie zawsze konieczna jest przebudowa i znaczna ingerencja w konstrukcję budynku.

Właściciele chcieli odświeżyć wygląd rodzinnego domu, który otrzymali w spadku. Skupili się więc przede wszystkim na przeprojektowaniu fasady i wnętrz. Przyjęty zakres prac pozwala na wykonanie zaplanowanego remontu bez konieczności ubiegania się o pozwolenie na budowę.

Sposób na fasadę

Od strony drogi dom został wyłożony ciemnym kamieniem. Balkon i taras wejściowy zostały podkreślone białym pasem wykonanym ze styropianu. Linia wykrawająca balkon przechodzi płynnie w zwieńczenie budynku. Dzięki temu uzyskano efekt kontrastu, a bryła wydaje się optycznie mniejsza i smuklejsza.

Patrząc na projekt nowej fasady możemy wyróżnić jej awers i rewers. Od frontu i ulicy w okładzinie elewacji dominuje ciemny kamień, natomiast od strony ogrodu króluje styropian pokryty białym tynkiem. Efekt rozrzeźbienia uzyskano dzięki zastosowaniu wypukłych pasów biegnących przez całą długość elewacji. Te rytmiczne podziały przypominają nowoczesne pilastry. Tym samym udało się uzyskać ciekawy, światłocieniowy efekt.

Zabawy ze styropianem

Nie zawsze zabawy ze styropianem dają pożądany efekt. W tym wypadku za jego pomocą udało się odmienić stary dom i przy okazji ocieplić go na tyle, by zmniejszyć koszty ogrzewania budynku. W niektórych miejscach warstwa styropianu mierzy nawet 60 cm grubości.

Kabina prysznicowa nadwieszona nad klatką schodową

Również we wnętrzu domu pojawiają się nietypowe rozwiązania. Jednym z nich jest nadwieszony nad klatką schodową kubik obłożony ciemnym kamieniem. Początkowo właściciele chcieli wykorzystać wolną przestrzeń na klatce schodowej do powieszenia efektownego żyrandola. Później zmienili zdanie i w tym miejscu dziś znajduje się kabina prysznicowa.

Projekt opracowała architektka Agnieszka Nycz (pracownia: NYCZ+Partners) przy współpracy z właścicielami domu, którzy są z zawodu grafikami.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
  • Dom w Wolsztynie Sposób na kostkę. 10 niezwykłych metamorfoz domów z czasów PRL
  • Zardzewiały dom na wrocławskim osiedlu Klecina Współczesne polskie domy mogą być świetne. Najlepsze realizacje [TOP 10]
  • Dom Cube-2-box - modernizacja kostki z lat 70. To był "dom kostka" z lat 70. jakich wiele. Tak wygląda po modernizacji [PRZED i PO]
Komentarze (80)
Metamorfoza bez przebudowy, czyli dom-kostka po liftingu
Zaloguj się
  • Gość: lexmaja

    Oceniono 30 razy 30

    jestem w szoku

  • Gość: MartaChojnacka

    Oceniono 26 razy 24

    Widzieliśmy z mężem ten projekt jak byliśmy u rodziny pod Opolem i muszę przyznać że na żywo robi niesamowite wrażenie. Nie przepadamy za dachami płaskimi ale ten dom wzbudził we mnie bardzo pozytywne emocje. Gratulacje dla właścicieli za odwagę

  • Gość: Maga Jaga

    Oceniono 24 razy 20

    Bardzo mi się podoba!

  • q-ku

    Oceniono 16 razy 10

    o, transformator

  • Ramona Leszczyńska

    Oceniono 8 razy 8

    Grafitowy powiew świeżości ...... życzmy sobie takich czy podobnych metamorfoz więcej

  • Gość: Julia

    Oceniono 25 razy 7

    Widać że polaczki zaczynają ujadać jadem. Jad hejterów dotarł nawet tutaj. Każdy kto ma trochę pojęcia o budownictwie i sposobie w jaki tworzy się elewacje wie ile pracy włożono w taką konstrukcje. Codziennie przejeżdzam koło tego budynku jak jadę do pracy i za każdym razem robi na mnie ogromne wrażenie. Pani Redaktor napisała ze projekt stał się smuklejszy i mniejszy. Ta elewacja spowodowała właśnie odwrotną sytuacje. Budynek stał się większy bardziej masywny. Według mnie wyciśnięto z tego budynku ile się dało bez bawienia się w pozwolenia itp. Jeszcze raz gratuluje dla Pani Agnieszki bo zrobiono kawał dobrej roboty

  • Gość: Grażyna

    Oceniono 9 razy 7

    Super projekt. Ciekawa jestem jak jest rozwiązane odwodnienie dachu. Czy są wewnętrzne rury spustowe?

  • Gość: Waldek

    Oceniono 2 razy 2

    A mi się bardzo podoba ten projekt. Zamysł i forma bez zarzutu i niech autorka oraz inwestor się nie przejmują komentarzami. Niestety w naszym kraju jest na szczęście niewielka grupa ludzi zwani nieudacznikami życiowymi którym nic nie wychodzi więc krytykują wszystko co popadnie. W pracy maja dostęp do internetu więc się opierdzielają i zbulwersowani tym że pracują za najniższą krajową i widzą że ich koledzy na fejsie mają lepiej wypisują hejty do każdego co robi coś pozytywnego. Wiadomo, że projekt można by zrobić na tysiąc innych sposobów i potencjał jest na coś lepszego ale na pewno nie na coś co nie wymaga pozwolenia na budowę ani przebudowę. Widziałem ten projekt na Instagramie i robi naprawdę wrażenie o środku nie wspomnę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły