Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym od archistudio studniarek + pilinkiewicz. Architektura pełna szacunku

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym, zaprojektowany przez pracownię archistudio studniarek + pilinkiewicz, to architektura szanująca kontekst, krajobraz i tradycje miejsca w którym powstała.

Główną ideą, która przyświecała architektom z katowickiej pracowni archistudio studniarek + pilinkiewicz przy projektowaniu Gminnego Zespołu Szkół w Kazimierzu Dolnym, było stworzenie nowoczesnej, przyjaznej dzieciom i naturze szkoły. Zgodnie z wytycznymi konserwatora zabytków, utrzymano charakterystyczny, dominujący w krajobrazie układ  wyburzonej zabytkowej szkoły.

Placówka mieściła się w budynku, zaprojektowanym w 1919 roku przez Karola Sicińskiego (to jemu zawdzięczamy m.in. powojenną odbudowę Kazimierza Dolnego). w 1953 roku położono kamień węgielny pod budowę nowego skrzydła budynku, również projektu Sicińskiego. Po trwającej 4 lata budowie, nowy obiekt został oddany do użytku. Szkoła zyskała nowe pomieszczenia: salę gimnastyczną, gabinety przedmiotowe, aulę, internat, stołówkę i mieszkania dla nauczycieli .Niestety, 31 maja 2011 roku w szkole miała miejsce katastrofa budowlana. Wskutek wybuchu gazu zniszczeniu uległa większa część budynku - runęły trzy kondygnacje. Naruszona też została jego konstrukcja. Obiekt nie nadawał się do użytkowania, więc zdecydowano o jego rozbiórce.

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewiczGminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewicz Fot. Olo Studio/mat. pracowni

Po 8 latach od katastrofy uczniowie powrócili do Gminnego Zespołu Szkół w Kazimierzu Dolnym. Teraz jest to obiekt nowoczesny, ale szanujący tradycję miejsca. Tomasz Studniarek i Małgorzata Pilinkiewicz zdecydowali się na na odtworzenie w nowym gmachu najbardziej wartościowych i charakterystycznych elementów architektonicznych dawnej szkoły. Neutralne formy respektują i chronią to co najcenniejsze.

Na zabudowę Zespołu Szkolnego składają się 3 skrzydła budynku, realizujące funkcje odpowiednio Szkoły Podstawowej (zachodnie), wspólnego programu obsługi szkół oraz programu środowiskowego (centralne) oraz Gimnazjum, a od roku szkolnego 2019/2020 Liceum Ogólnokształcącego (wschodnie).

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewiczGminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewicz Fot. Olo Studio/mat. pracowni

Dziedziniec wewnętrzny, otoczony z trzech stron zabudową, tworzy reprezentacyjny plac wejściowy
do Zespołu Szkolnego. Odtworzone schody wraz z kamiennym murem dopełniają zamknięcie
dziedzińca od strony południowej, stanowiąc równocześnie ogrodzenie budynku. W ramach
projektowanej kubatury obiektu, na poziomie pierwszego piętra, zaprojektowano przeszklony łącznik, pełniący funkcję komunikacyjną pomiędzy, wspólnie użytkowanymi przez Szkołę Podstawą i Gimnazjum,
pracowniami specjalistycznymi. Urbanistycznie domyka od strony południowej przestrzeń dziedzińca,
który służy nie tylko komunikacji, ale również pełni funkcję rekreacji.Pod placem wejściowym zlokalizowana jest biblioteka, doświetlona przez niewielkie patio z zielenią.

Wyniesienie i zamknięcie dziedzińca od strony ulicy Szkolnej umożliwia jego wykorzystanie w ramach organizacji klas letnich, w czasie przerw, w formie imprez szkolnych lub wykorzystania budynku dla celów programu środowiskowego. Blok pomieszczeń ogólnodostępnych zlokalizowano na poszczególnych kondygnacjach segmentu centralnego, projektując bibliotekę pod placem wyjściowym, zgrupowany blok żywieniowy na poziomie parteru i przyziemia, dwukondygnacyjną aulę szkolną na poziomie pierwszego piętra oraz salę gimnastyczną wykorzystującą wysokie poddasze budynku.

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewiczGminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewicz Fot. Olo Studio/mat. pracowni

Usytuowanie pomieszczeń ogólnodostępnych, w segmencie centralnym budynku, umożliwia ich wykorzystanie w ramach programu Szkoły Podstawowej, przy równoważnym dostępie dla użytkowników Gimnazjum, ale również po godzinach funkcjonowania szkół, przez społeczność lokalną w ramach programu środowiskowego. Bloki dydaktyczne i blok centralny uzupełniają węzły sanitarne. Program funkcjonalny szkoły uzupełnia istniejące boisko sportowe. Wnętrza utrzymane są w nowoczesnym stylu - dominuje biel, przełamana czarnymi akcentami. Dopełnieniem jest minimalistyczna identyfikacja wizualna, zaprojektowana przez Katarzynę Leśniok.

Projekt Gminnego Zespołu Szkół w Kazimierzu Dolnym został doceniony przez Stowarzyszenie Architektów Polskich - uzyskał nagrodę w konkursie Nagroda Roku SARP edycja 2019 w kategorii obiekt oświaty. Architektom gratulujemy świetnej realizacji!

----

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzy Dolnym (ul. Szkolna 1)
Autorzy: archistudio studniarek + pilinkiewicz - architekci Tomasz Studniarek i Małgorzata Pilinkiewicz
Współpraca autorska: architekci Magdalena Sikora, Aleksandra Stolecka, Barbara Ziemba, Łukasz Piecha, Magdalena Maj
Architektura wnętrz: achistudio studniarek + pilinkiewicz
Architektura krajobrazu: archistudio studniarek + pilinkiewicz i architekt Krzysztof Rostański
Projekt systemu informacji wizualnej: Katarzyna Leśniok

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewiczGminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym. Proj. archistudio studniarek + pilinkiewicz Fot. Olo Studio/mat. pracowni

Więcej o:
Komentarze (2)
Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym od archistudio studniarek + pilinkiewicz. Architektura pełna szacunku
Zaloguj się
  • pidoc

    Oceniono 2 razy 0

    "Tomasz Studniarek i Małgorzata Pilinkiewicz zdecydowali się na na odtworzenie w nowym gmachu najbardziej wartościowych i charakterystycznych elementów architektonicznych dawnej szkoły. "

    ...I powstał Frankenstein, który nie może zdecydować, czy chce być tym starym, czy zupełnie nowym budynkiem. No ale przecież "nie wolno" (bo nie) odbudować zniszczonego zabytku, przecież "trzeba" przetwarzać, dorzucać swoje trzy grosze, zmienać dla samego zmeniania... Tak przynajmniej twierdzą architekci.

  • janusz_jestem

    Oceniono 3 razy -1

    Solidny projekt, czy tylko mi się kojarzy z Bauhausem ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX