Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

House SH - dom gdzie mieszka nieskończoność

dll

Jak w domu jednorodzinnym o powierzchni 87 m2 wyczarować nieskończoność? Zobacz projekt pracowni Hiroshi Nakamura & NAP Architects.

hiroshi nakamura, japonia, tokio, nap architects, dom jednorodzinny, house sh
House SH projektu pracowni Hiroshi Nakamura and NAP Architects
Fot. Daici Ano; Źródło: NAP Architects

 

 

Dom jednorodzinnyHouse SH został zaprojektowany przez tokijską pracownię architektoniczną Hiroshi Nakamura & NAP Architects. Działka, na której został on zlokalizowany, znajduje się w jednej z gęsto zabudowanych dzielnic mieszkaniowych japońskiej stolicy. Ten wszechogarniający ścisk, nieraz bardzo komplikuje sytuację projektową, przez co architekci zmuszani zostają do stosowania nieraz bardzo oryginalnych rozwiązań. W przypadku domu House SH takim problemem, z którym projektanci musieli się zmierzyć, było doświetlenie wnętrza naturalnym światłem.

 

 

 

Sąsiadująca z House SH zabudowa pozwoliła na "otwarcie" tylko zacienionej ściany północnej budynku - nie penetrowanej bezpośrednio przez promienie słoneczne. Z kolei korzystna fasada południowa, wychodzi na balkon i okna pokoju dziennego sąsiadów, co uniemożliwia zastosowanie w niej dużych przeszkleń, bez konieczności stałego zasłaniania ich zasłonami. Jak zatem architekci z Hiroshi Nakamura & NAP Architects poradzili sobie z problemem doświetlenia wnętrza? Jak twierdzą, jedyną możliwością by wpuścić do wnętrza domu światło dzienne, było zastosowanie dachowego świetlika i studni świetlnej, biegnącej przez całą wysokość budynku.

 

 

 

Fot. Naoki Honjo; Źródło: NAP Architects

 

 

 

By wykorzystać to rozwiązanie, bryle House SH nadano maksymalnie wysoką formę, przy jednoczesnym zagwarantowaniu wystarczającej przestrzeni postojowej dla pojazdów na zewnątrz domu. Jednocześnie wypchnięto przednią ścianę, tworząc w ten sposób we wnętrzu płynnie zakrzywione wydrążenie.

 

 

 Fot. Naoki Honjo; Źródło: NAP Architects

 

 

Kangurza torba - jak nazywają utworzoną w ten sposób studnię światła projektanci - stanowi coś na kształt wewnętrznej, świecącej chmurki. Miękkie światło wpadające przez dachowy świetlik, odbija się od jej gładkiej powierzchni i rozmywa jej kształty. W efekcie u patrzących na nią osób, zaburzony zostaje zmysł odległości. W ten sposób, w tym stosunkowo małym domu (ok 87 m2), zaznać można wrażenia nieskończonej głębi. Dodatkowo, zdaniem architektów,  wykorzystanie tego wgłębiania do siedzenia lub leżenia, buduje bliską więź miedzy architekturą budynku, a jego mieszkańcami.

 

 

 

 

dll

 

 

 

 

Zobacz także:

 

 

Czarna piramida z betonu i szkła

 

 

Ghost House - japoński minimalizm

 

 

Dom walczący z cieniem

 

 

Skomentuj:

House SH - dom gdzie mieszka nieskończoność