Pognieciony biurowiec Vodafone

DL

Dynamiczna forma biurowca międzynarodowego giganta komunikacyjnego, ma być manifestacją kredo firmy: "Życie z Vodafone, życie w ruchu".

biurowce, portugalia, beton, barbosa guimaraes arquitectos, biurowiec, porto, vodafone
Nowy biurowiec Vodafone w Porto. Autorem projektu jest pracownia Barbosa Guimaraes Arquitectos.
Źródło: Vodafone

 

 

Budynek został zaprojektowany przez Barbosa Guimaraes Arquitectos przy jednej z najbardziej prestiżowych ulic Proto - Avenida da Boavista.  Jego oficjalne otwarcie odbyło się pod koniec października zeszłego roku. Architektura ma nawiązywać do wizerunku inwestora jako firmy innowacyjnej i dynamicznej.

 

Źródło: Vodafone


Na pierwszy rzut oka, bryła biurowca sprawia wrażenie niezwykle chaotycznej i nieskładnej. Brak kątów prostych, przywołuje skojarzenie ze zgniecionym papierowym pudełkiem. Jedynymi jego częściami, które pozostały nietknięte, są delikatne, romboidalne tafle okien, które prześwitują pomiędzy nieregularną masą betonu.

 

 

Źródło: Vodafone


Spośród 8 kondygnacji biurowca, 3 znajdują się pod ziemią i mieszczą dwupoziomowy parking, pomieszczenia techniczne i magazynowe. Na parterze znajduje się sala konferencyjna, kafeteria i sklep firmowy. Pozostałe cztery kondygnacje przeznaczone zostały na biura. Wnętrza utrzymano w ultranowoczesnej, dynamicznej estetyce.

 

 

Źródło: Vodafone

 

Nowy biurowiec Vodafone w Porto stanie z całą pewnością jednym z najbardziej rozpoznawalnych obiektów tego miasta. Można go także uznać za doskonałe uzupełnienie wizerunku firmy. Nic tak bowiem nie przedstawia charakteru przedsiębiorstwa jak spójna identyfikacja - także na polu architektury.

 

 

 

DL

 

 

 

Zobacz także:

 

 

Bioniczny budynek przy Potsdamer Platz


Alberto Campo Baeza i jego śpiewające arcydzieła


MVRDV: Rozpikselowana skała w Oslo

 


Skomentuj:

Pognieciony biurowiec Vodafone