Bogatynia z nowym centrum [WYNIKI KONKURSU]

red

W Polsce często modernizacje przestrzeni publicznej przeprowadzane są na podstawie projektów, przy których jedynym kryterium wyboru jest cena - stąd mamy tyle brzydkich, betonowych miejsc, które nie są przyjazne mieszkańcom. W Bogatyni zorganizowano konkurs urbanistyczny, który miał wyłonić najciekawsze pomysły i najlepsze rozwiązania. Znamy już jego zwycięzców!

Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania centrum Bogatyni - I nagroda, widok z lotu ptaka
Konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania centrum Bogatyni - I nagroda, widok z lotu ptaka
Pikul Architekci

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że zamówienia publiczne,w  których to cena decyduje o wyborze projektanta, to nie jest dobre rozwiązanie. Dobry projekt nie musi być drogi, ale najtańszy nie oznacza najlepszy. Stąd często powstają projekty, które choć spełniają wymagania techniczne ignorują estetykę czy proponują po prostu niewygodne rozwiązania, materiały, które szybko się starzeją, czy po prostu wykładają całą przestrzeń betonem.

Tym bardziej cieszy, że są miasta, które inaczej podchodzą do tych kwestii i dostrzegają, że poza ceną wykonania projektu, nie mniej ważne, a nawet ważniejsze zdają się być rozwiązania, które zostaną wprowadzone w przestrzeni i z którymi na co dzień będą mieli styczność mieszkańcy.

Bogatynia rozstrzygnęła właśnie konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania centrum. Celem konkursu było opracowanie najlepszego rozwiązania dla zagospodarowania centrum miasta oraz nadania mu nowych funkcji: społecznych, rekreacyjnych i gospodarczych oraz również stworzenie w Bogatyni funkcjonalnego centrum połączonego z Bulwarem Łużyckim.

Pierwsza nagroda została przyznana pracowni Pikul Architekci z Jasła, która poza nagrodą pieniężną otrzymała zaproszenie do negocjacji w sprawie opracowania szczegółowego projektu.

Jednym z zaproponowanych rozwiązań w zwycięskiej pracy jest przekształcenie dawnego placu po dworcu PKS w miejski, centralny plac - formę rynku, którego miasto dziś nie posiada. Plan przewiduje także m.in. modernizację starego dworca kolejowego, który rozbudowany o szklany pawilon stałby się budynkiem muzealnym.

Projekt zakłada również powiązanie rynku z przebiegającymi miasto szlakami turystycznymi wprowadzając niewielką "historyczną" trasę spacerową z przystankami odnoszącymi się do historii Bogatyni. 

W planach na dalszą przyszłość przewiduje się budowę północnej pierzei placu, co ostatecznie domykałoby kompozycyjnie przestrzeń i stworzyłoby plac centralny z wszystkimi jego walorami przestrzennymi.

Powstanie także zielony skwer połączony z przystankiem komunikacji publicznej.

Bogatyni gratulujemy odpowiedzialnego podejścia do kształtowania przestrzeni miejskiej i trzymamy kciuki za dobrą realizację zwycięskiej koncepcji.

Tymczasem zapraszamy do galerii, w której możecie zapoznać się z nagrodzonym w konkursie pracami.

ZOBACZ WIZUALIZACJE>>>

Skomentuj:

Bogatynia z nowym centrum [WYNIKI KONKURSU]