Kabina do medytacji w ośrodku jogi Vale De Moses w Portugalii. Piotr Pasierbiński i Duc Ngo zdobyli trzecie miejsce międzynarodowym konkursie

mat. architektów/red. WG

Piotr Pasierbiński i Duc Ngo zdobyli trzecie miejsce w międzynarodowym konkursie architektonicznym na projekt kabiny do medytacji w popularnym portugalskim ośrodku The Vale de Moses Yoga Retreat. Konkurs organizowany był przez Bee Breeders.

Vale de Moses Yoga Retreat to ośrodek jogi w środkowej Portugalii, ukryty między sosnowymi i eukaliptusowymi lasami. Każdego roku przyjeżdżają tu setki gości z całego świata. Ośrodek składa się z czterech odnowionych kamiennych wiejskich domów. Właściciele, szukając pomysłów na rozwój Vale de Moses Yoga Retreat, zgłosili się do Bee Breeders.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie zaprojektowanie kabiny do jogi, przystosowanej dla jednego gościa i osoby prowadzącej zajęcia. Kabina miała być przestrzenią, która wpisze się w otaczający pejzaż i umożliwi przebywającym tu wyciszenie i kontakt z naturą.

Do konkursu zgłoszono setki prac z całego świata. Trzecie miejsce zdobył projekt "Komorebi", który przygotowali Piotr Pasierbiński i Duc Ngo (który na co dzień pracuje w biurze Sou Fujimoto w Tokio).

Komorebi to chata stojąca na zboczu wzgórza. Jest widoczna z daleka, jednak wnętrze ukryte jest przed przypadkowymi spojrzeniami. Okrągła platforma, wsparta na słupach, zwieńczona jest ogromnym piramidalnym dachem. Aby dostać się do środka trzeba się pochylić.

Wnętrze kabiny to mariaż światła i ciemności. W środku panuje delikatny półmrok. Światło wpada przez rozrzeźbiony otwór w dachu, rozświetlając przestrzeń medytacyjną. Słychać tylko odgłosy szumiących traw i śpiewających ptaków.

"Nieustanny rytm chmur rozjaśnia wnętrze, odsłaniając wszystkie szczegóły, by następnie ponownie ukryć otoczenie w ciemności, zgodnie z płynnym oddechem natury" - czytamy w opisie autorskim.

Zobacz także: Zaprojektowali Muzeum Wulkanu na Islandii. Polscy architekci wyróżnieni w międzynarodowym konkursie>>

To prosty, pozbawiony dodatków projekt. Wnętrze jest surowe, a przestrzeń czysta. Połączenie racjonalnych, minimalistycznych kształtów z obecnością naturalnych materiałów podkreśla siłę czystej geometrii.

Jak podkreślają jurorzy konkursu, projekt nawiązuje bardzo interesującą relację z otoczeniem. Autorom udało się oddać poczucie duchowości i spokoju.

Konkurs na projekt kabiny do medytacji jest pierwszym z serii konkursów organizowanych przez Bee Breeders dla Vale de Moses. Gratulujemy laureatom! Wszystkie nagrodzone i wyróżnione prace możecie zobaczyć tu>>

Skomentuj:

Kabina do medytacji w ośrodku jogi Vale De Moses w Portugalii. Piotr Pasierbiński i Duc Ngo zdobyli trzecie miejsce międzynarodowym konkursie