Zero-energetyczna biblioteka publiczna w Kalifornii. Polak zwycięzył międzynarodowy konkurs Architecture At Zero 2020

mat. architektów/red. WG

Andrzej Kaczmarek - student V roku Architektury na Politechnice Wrocławskiej został laureatem konkursu Architecture At Zero 2020, zdobywając ex aequo pierwszą nagrodę Merit Award. "Atrial Creep" to nie tylko miejsce przechowywania bibliotecznych zbiorów, ale bijące serce lokalnej społeczności.

Zero-energetyczna biblioteka publiczna w Kalifornii. Proj. Andrzej Kaczmarek
Zero-energetyczna biblioteka publiczna w Kalifornii. Proj. Andrzej Kaczmarek
Mat. architekta

Międzynarodowy konkurs Architecture At Zero 2020 organizowany był przez American Institute of Architects California oraz Pacific Gas and Electric Company in California. Zadaniem konkursowym było przygotowanie projektu zero-energetycznej biblioteki publicznej dla hrabstwa San Benito w Hollister, Kalifornia. Oceniane były dwie części projektu, pierwsza dotyczyła części architektonicznej, druga natomiast skupiała się na zagadnieniach technicznych, przedstawieniu strategii i systemów efektywności energetycznej.

W dwóch kategoriach, dla profesjonalistów i studentów, łącznie nadesłano ponad 150 prac konkursowych z całego świata, a pula nagród wynosiła $25.000. W kategorii studenckiej przyznano dwie pierwsze nagrody. Jedna z nich trafiła do Andrzeja Kaczmarka - studenta V roku Architektury na Politechnice Wrocławskiej.

Oto co Andrzej Kaczmarek pisze o swoim projekcie "Atrial Creep":

Przy projektowaniu kluczowa okazała się dogłębna analiza potrzeb okolicznych mieszkańców oraz otaczającej tkanki miejskiej. Doprowadziła ona do stworzenia biblioteki, która nie tylko jest miejscem przechowującym księgozbiory, ale przede wszystkim jest to bijące serce lokalnej społeczności, z różnorodnymi przestrzeniami spotkań, rekreacji i nauki.

Funkcjonalność budynku była równie ważna jak projektowanie zrównoważone, przyjazne dla środowiska, ale też naturalne w odbiorze. W obiekcie zastosowano wiele rozwiązań ekologicznych, takich jak wykorzystanie energii słonecznej, wiatrowej, geotermalnej i ruchu. W połączeniu z maksymalizacją naturalnego oświetlenia i wentylacji naturalnej został zaprojektowany budynek samowystarczalny, zero-energetyczny.

Cały proces projektowy rozpoczął się dostosowaniem kubatury biblioteki do istniejącej działki oraz otaczającej zabudowy, co skutkowało cofnięciem budynku w głąb terenu opracowania, oraz zagłębieniem go na około 6m pod powierzchnie ziemi. Zwiększenie odległości między budynkami i kontynuacja linii zabudowy pozwoliły uzyskać lepszy układ urbanistyczny i proporcje pomiędzy sąsiadującymi obiektami. Ze względu na sejsmiczny charakter tego obszaru cała biblioteka została odizolowana od podłoża za pomocą amortyzatorów sejsmicznych. Same trzęsienia ziemi i przesunięcia okolicznych ulic były inspiracją dla formy budynku, która poprzez płynną zmianę kształtu tworzy strefę wejściową i system tarasów.

Następnym krokiem było zaprojektowanie przyjemnej w odbiorze przestrzeni dla mieszkańców, w której mogliby się spotykać i spędzać swój czas wolny. Zostało to osiągnięte poprzez dwa atria wewnętrzne, usytuowane centralnie nad sobą oraz amfiteatr łączący się bezpośrednio z piętrem podziemnym. W obiekcie jest dostępnych wiele sal spotkań w tym audytiorium dla prawie 400 osób. Ważnym aspektem projektowania było uzyskanie komfortowego oświetlenia światłem naturalnym. To trudne zadanie regulacji ilości światła osiągnięto poprzez zastosowanie elewacji kinetycznej oraz rozsuwanego dachu, które w zależności od pogody zmieniają swoje ustawienie względem słońca.

----
Andrzejowi Kaczmarkowi gratulujemy wygranej i życzymy kolejnych sukcesów!

Skomentuj:

Zero-energetyczna biblioteka publiczna w Kalifornii. Polak zwycięzył międzynarodowy konkurs Architecture At Zero 2020