Miejska laguna - publiczny plac z basenami zamiast centrum handlowego. Tainan Spring od MVRDV

WG/Red. Pressland

Na miejscu wyburzonego centrum handlowego z lat 80. XX w. powstał skwer z płytkimi basenami i mnóstwem zieleni. Urzędnicy z Tainan (Tajwan) zlecili projekt Tainan Spring pracowni MVRDV. Architekci wykorzystali elementy starego budynku do stworzenia atrakcyjnej przestrzeni w samym sercu miasta

Tainan Spring w Tainan (Tajwan) - miejski plac zamiast centrum handlowego. Proj. MVRDV
Tainan Spring w Tainan (Tajwan) - miejski plac zamiast centrum handlowego. Proj. MVRDV
Fot. Daria Scagliola

Tainan Spring to najnowsza realizacja holenderskiej pracowni MVRDV. Projekt przygotowany został na zlecenie Urzędu Miasta Tainan w południowo-zachodnim Tajwanie. Nowa przestrzeń publiczna powstała w miejscu rozebranego centrum handlowego China Town Mall. Budynek zaprojektowany przez C.Y.Lee (autora m.in. projektu wieżowca Taipei 101 w Tajpej) został otwarty w 1983 roku. W dobie rozwoju sklepów internetowych, położona w samym sercu miasta galeria przestała być rentowna. Po wyburzeniu zabudowań "uwolniony" został teren o długości około 1 km wzdłuż Haian Road.

Projektanci z MVRDV stworzyli tu przestrzeń publiczną, określaną przez nich"miejską laguną". Powstał nowy plac ze sztucznym, płytkim basenem (zlokalizowanym w miejscu dawnego parkingu podziemnego) i mnóstwem zieleni. Co ważne, w basenach można się kąpać.

W Tainan Spring ludzie mogą kąpać się w zarośniętych resztkach centrum handlowego. Dzieci wkrótce będą pływać w ruinach przeszłości - jakie to fantastyczne!

mówi Winy Maas, wspólnik i założyciel MVRDV.
Tainan Spring w Tainan (Tajwan) - miejski plac zamiast centrum handlowego. Proj. MVRDV
Tainan Spring w Tainan (Tajwan) - miejski plac zamiast centrum handlowego. Proj. MVRDV
Fot. Daria Scagiola

Jak przyznają urzędnicy, projekt ten ma na celu ponowne połączenie miasta z przyrodą i wybrzeżem. Plac został zaplanowany jako idealne miejsce spotkań o każdej porze roku: poziom wody podniesie się i opuści w odpowiedzi na porę deszczową i suchą. Rozpylacze mgły będą dawać ochłodę w upalne dni. Powstały tu również place zabaw i scena, na której odbywać się będą występy. Celowo pozostawiono betonowe fragmenty dawnego centrum handlowego.

Wystają one z parku i laguny jak współczesne Forum Romanum

dodają architekci z MVRDV.

Pracę na Tainan Spring zakończyły się w ubiegłym roku. Przekształcenie terenu dawnego centrum handlowego w miejski plac, wiązało się również ze zmianami w organizacji ruchu przy Haian Road. Kierowcy mają do dyspozycji teraz tylko jeden pojedynczy pas w każdym kierunku.

Tainan Spring to doskonały przykład na to, jak wykorzystując recykling w architekturze tworzyć przestrzenie publiczne w centrach miast. Poprosimy więcej takich realizacji!

Skomentuj:

Miejska laguna - publiczny plac z basenami zamiast centrum handlowego. Tainan Spring od MVRDV