Tak mogą wyglądać przestrzenie publiczne na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera w Łodzi. Konkurs Patchwork Łódź rozstrzygnięty

Mat. prasowe/red. WG

Echo Investment ogłosiło wyniki konkursu architektoniczno-urbanistycznego dla studentów architektury i urbanistyki zatytułowanego „Patchwork Łódź”. Zadaniem było opracowanie koncepcji projektu przestrzeni publicznych na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, obejmującej południową część rewitalizacji strefy wielkomiejskiej w Łodzi. Konkurs został objęty Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi. Konkurs wygrał zespół studentów z Politechniki Śląskiej.

I miejsce w konkursie Patchwork Łódź. Proj. Kamil Bryłka i Maciej Białas
I miejsce w konkursie Patchwork Łódź. Proj. Kamil Bryłka i Maciej Białas
Mat. konkursowe

Konkurs Patchwork Łódź - wyniki

Spośród prawie 130 nadesłanych zgłoszeń, Jury nagrodziło trzy oraz wyróżniło pięć zespołów. Komisja doceniła prace za czytelność i minimalizm rozwiązań projektowych przy równoczesnym podkreśleniu tego, co istotne: historycznych, liniowych elementów zagospodarowania, wartościowego drzewostanu oraz industrialnego klimatu miejsca. Teren wokół dawnych zabudowań kompleksu fabrycznego Karola Scheiblera w okolicy ul. Tymienieckiego powinien otrzymać otoczenie, które wzbogaci przestrzeń o wartości ekologiczne, nowe powierzchnie zadrzewione, kolejne mikroprzestrzenie publiczne oraz innowacyjne rozwiązania technologiczne.

Zobacz także: Fuzja w Łodzi: dobiega końca realizacja pierwszego etapu [WIEŚCI Z BUDOWY]>>

Pierwszą nagrodę przyznano studentom Politechniki Śląskiej – Kamilowi Bryłce i Pawłowi Białasowi – za czytelne, nasycone zielenią rozwiązanie przestrzeni publicznych w założeniu dawnej fabryki Karola Scheiblera w Łodzi. Jury doceniło prostotę i elegancję koncepcji oraz dużą dojrzałość projektową przedstawionych rozwiązań urbanistycznych. Zaproponowany, ogólnodostępny układ pieszy wpisał się w istniejące otoczenie wprowadzając jednocześnie wertykalne osie kompozycyjne łączące cały zespół pofabryczny.

II miejsce w konkursie Patchwork Łódź. Proj. Szamil Marcin Jachimczyk
II miejsce w konkursie Patchwork Łódź. Proj. Szamil Marcin Jachimczyk
Mat. konkursowe

Drugą nagrodę otrzymał Szamil Marcin Jachimczyk, student Politechniki Warszawskiej, za dobre wpisanie zieleni publicznej w strukturę miasta oraz uzasadniony minimalizm rozwiązań przestrzennych. Komisja doceniła przedstawiony w koncepcji, czytelny podział funkcjonalny oraz różnorodność rozwiązań ekologicznych. Jury podkreśliło także walory estetyczne i funkcjonalne pracy konkursowej.

III miejsce w konkursie Patchwork Łódź. Proj. Ernest Białous i Mikołaj Cichański
III miejsce w konkursie Patchwork Łódź. Proj. Ernest Białous i Mikołaj Cichański
Mat. konkursowe

Trzecią nagrodę otrzymali studenci Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie – Ernest Białous oraz Mikołaj Cichański. Nagrodę przyznano za czytelny układ przestrzenny, pełne zachowanie istniejącego drzewostanu oraz wprowadzenie nowych, różnorodnych form zieleni.

Ze względu na wyjątkowo wysoki poziom nadesłanych prac oraz spełnienie wszystkich warunków formalnych, Jury konkursowe podjęło decyzję o przyznaniu pięciu dodatkowych wyróżnień. Wyróżnione zostały prace autorstwa Małgorzaty Ostrowskiej i Kaliny Kieszniewskiej (Politechnika Łódzka); Anny Petrzyk i Agaty Faroń (Politechnika Śląska); Katarzyny Lechowskiej i Julii Franeckiej (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny); Aleksandry Stasicy i Julii Pałęgi (Politechnika Wrocławska); Karoliny Gabryańczyk i Magdaleny Sikory (Politechnika Wrocławska).

Konkurs, którego zadaniem było zaproponowanie nowej jakości przestrzenni przy rewitalizowanych, dawnych zakładach Karola Scheiblera w Łodzi, należy uznać za działanie ważne, budujące świadomość młodych ludzi o wartościach poprzemysłowych miasta. W ramach realizacji zadania konkursowego projektowano nowe miejsca, którym przypisano dwa ważne cele: właściwe włączenie nowych przestrzeni w miejski system zieleni publicznej oraz stworzenie nowych miejsc dla ludzi o wysokiej jakości życia w bezpośrednim sąsiedztwie współcześnie rewitalizowanego zespołu pofabrycznego Fuzja. Osobiście doceniam fakt, że większość prac konkursowych zaproponowała rozwiązania wpisujące się w miasto, kreujące nowe parki niekonkurujące z zabytkową, ceglaną architekturą, a wręcz przeciwnie – wpisujące się nową funkcją i układem przestrzennym w zespół pofabryczny oraz strukturę miasta. Konkurs pokazał, że młodzi projektanci, przyszli kreatorzy przestrzeni, widzą potrzebę zachowania ceglanej, poprzemysłowej Łodzi, ale także wpisania w nią nowej funkcji parkowej o wysokiej jakości estetycznej i użytkowej. Zwycięska praca robi to w sposób czytelny, wręcz minimalistyczny. Dojrzałe projektowo rozwiązania pozwalają na kolejne uzupełnienia przestrzeni wynikające z całego systemu przejść pieszych i powiązań zielonych w mieście.

mówi dr inż. arch. Anna Aneta Tomczak, Przewodnicząca Jury Konkursowego, zastępca Dyrektora Miejskiej Pracowni Urbanistycznej w Łodzi
Fuzja w Łodzi. Proj. Medusa Group
Fuzja w Łodzi. Proj. Medusa Group
Mat. Echo Investment

Konkurs „Patchwork Łódź” uwzględniał przede wszystkim przestrzenie publiczne na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, gdzie Echo Investment buduje wielofunkcyjną inwestycję Fuzja. Projekt będzie się składał z czterech budynków mieszkaniowych z ponad 600 lokalami, a także z biur o łącznej powierzchni około 40 tys. mkw. W historycznych budynkach znajdzie się przestrzeń na usługi, sklepy i restauracje. Powstaną nowe place miejskie, przestrzenie wspólne i tereny zielone, które zajmą prawie 4 ha. Mieszkańcy oraz użytkownicy Fuzji będą mogli skorzystać z licznych udogodnień, wśród których są usługi car sharingu, ścieżki rowerowe, stacje serwisowe dla rowerów, punkty odbioru paczek czy ładowarki elektryczne.

Chcemy, żeby fragment Łodzi, w którym tworzymy Fuzję, był przyjazny i pełny życia. Niedostępny do tej pory kwartał zabudowy pofabrycznej zamieniamy w otwartą, publiczną przestrzeń zachęcającą do interakcji. Ważne jest dla nas również połączenie naszej inwestycji z przestrzenią wokół, w tym ogólnodostępnymi terenami zielonymi i placami publicznymi. Kreatywne podejście do jej zaprojektowania jest niezwykle istotne dla stworzenia miejsca, w którym każdemu będzie się żyło przyjemniej. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów opracowanych przez studentów w konkursie Patchwork. Pokazują nam umiejętność nieszablonowanego myślenia i kreatywnego wybiegania w przyszłość polskich studentów

mówi Anna Malarczyk-Arcidiacono, dyrektor projektu Fuzja.

Skomentuj:

Tak mogą wyglądać przestrzenie publiczne na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera w Łodzi. Konkurs Patchwork Łódź rozstrzygnięty