RE: LONG HOUSE nagrodzony w konkursie ICONIC AWARDS 2020. Dom w Łodzi na bardzo wąskiej działce

mat. architektów/red. WG

RE: LONG HOUSE - projekt Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture - Selection, w kategorii ARCHITECTURE. Prosty, elegancki dom stanął na wąskiej działce, o szerokości zaledwie 22 m.

RE: LONG HOUSE - dom w Łodzi na bardzo wąskiej działce. Proj. REFORM Architekt
RE: LONG HOUSE - dom w Łodzi na bardzo wąskiej działce. Proj. REFORM Architekt
Fot. mat. REFORM Architekt

Dom w Łodzi, nazwany przez Marcina Tomaszewskiego RE: LONG HOUSE, został zbudowany w 2019 roku na działce liczącej 2500 m². Ma 550 metrów kwadratowych i 2 kondygnacje. Wyzwaniem okazała się szerokość działki - zaledwie 22 metry. Zdecydowano się więc na podłużny dom, który ma niespełna 14,5 metra szerokości.

Na terenie rosło także kilka drzew, które należało zachować - niektóre znajdowały się w wąskim rozstawie, w jedynym miejscu, w którym możliwy był wjazd na działkę. Biorąc pod uwagę wszystkie obostrzenia, zaprojektowałem podłużny dom, który nie tylko zmieścił się na wyznaczonym odcinku działki, ale również nie zaingerował w otaczającą naturę

mówi architekt Marcin Tomaszewski.

Inwestorowi zależało na eleganckim, modernistycznym domu. Bryle nadano więc geometryczne i proste formy. Dynamikę zapewniają przesunięcia pomiędzy segmentami, z których skomponowano gmach. Ciekawie prezentują się detale w postaci czarnych, stalowych ceowników malowanych proszkowo”. Pozostałe materiały użyte w projekcie to biały i grafitowy tynk oraz kamień od Grassi Pietre. Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architektzastosował tradycyjną technologią żelbetową wypełnioną Porothermem.

Frontowa część domu jest zamknięta przed wzrokiem ciekawskich. Nie ma tu żadnych okien - są tylko drzwi wejściowe. Dzięki dużym przeszkleniom od zachodniej i południowej strony, dom otwiera się na ogród.

Zobacz także: Dom nad jeziorem - RE: LAKESIDE HOUSE projektu REFORM Architekt>>

Projekt obejmował także dwustanowiskowy garaż oraz wnętrze domu. Na aranżacje pomieszczeń składają się drewniane elementy w biało-szarej kolorystyce. Cechą wyróżniającą wnętrze są schody wyprodukowane w Hiszpanii, mające zaledwie 5 cm grubości, 150 cm wysięgu oraz tytanowe trzpienie w środku.

Ta realizacja Marcina Tomaszewskiego, doceniona została przez międzynarodowe jury w konkursieICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture - Selection, w kategorii ARCHITETURE. Konkurs organizowany jest przez German Design Council - instytucję działającą w zakresie ekspertyzy designu i architektury.

Oficjalna ceremonia rozdania nagród odbędzie się 5 października 2020 roku w Nowej Pinakotece w Monachium.

 

Skomentuj:

RE: LONG HOUSE nagrodzony w konkursie ICONIC AWARDS 2020. Dom w Łodzi na bardzo wąskiej działce