Służewski Dom Kultury. Wieści z budowy

Wśród betonowych bloków stanęło kilka drewnianych domków. To znaczy, że budowa Służewskiego Domu Kultury dobiega końca. Całą relację przeczytasz na warszawa.gazeta.pl

Konkurs na projekt Służewskiego Domu Kultury zorganizowano w 2008 r. Zwyciężyły pracownie WWAA oraz 137 Kilo Architekci. Kluczem do sukcesu okazał się nowoczesny projekt, który pamięta o przeszłości tego miejsca (stąd w w drewnianych domkach znalazł się wybieg dla zwierząt, warzywniak i kompostownik).

Służewski Dom Kultury przypomina skupisko wolnostojących, rozrzuconych w przestrzeni budynków. To trochę jak mazowiecka urbanistyka, jakby każdy z domów stał bokiem do sąsiada. Taki układ przestrzenny wynikał z przeszkód, z którymi musieli uporać się architekci. Przez środek działki biegnie ogromnej wielkości rura - kolektor ściekowy między Ursynowem Północnym a Mokotowem. Przełożenie rury byłoby zbyt kosztowne. Architekci początkowo nie chcieli by rura "dyktowała" im jak mają projektować, lecz później udało się ją zaadoptować, stawiając nad nią... amfiteatr. Na wypadek jakiejś awarii, konstrukcję amfiteatru obmyślano tak, by można ją było szybko i łatwo zdemontować.

Służewski Dom Kultury nie jest obiektem parterowym. W podziemiach znajdują się pomieszczenia, które będą służyć edukacji kulturalnej. Będą w nich organizowane zajęcia plastyczne, warsztaty ceramiczne (będzie piec do wypalania). Powstanie  pracownia komputerowa i fotograficzna. W specjalnej sali ćwiczyć będą mogły zespoły taneczno-wokalne.

Służewski Dom Kultury Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta

W podziemiach znalazło się także foyer. Ściany przestronnej przestrzeni ozdobiono różnej wielkości kawałkami sklejki, korka i paździerzowych płyt MDF.

- To umowne warstwice geodezyjne, kolejne warstwy ziemi. Na jednej z nich uwieczniliśmy przekrój wszystkich budynków Centrum Kultury. Wtedy łatwiej zrozumieć, co kryje się pod ziemią, a co stoi na niej - pokazuje Natalia Paszkowska z WWAA.

Z foyer łatwo można dostać się na powierzchnię. Tam w kolejnym z domków znajdzie się klub literacki. Ma on być miejscem organizowania spotkań z pisarzami i aktorami. Na powierzchni mieścić się będzie administracja Domu. Budynek ten jest bardziej okazały, piętrowy. Domki pokryto deskami z modrzewia syberyjskiego, jednak dużą część fasady stanowi szkło. Ma ono zapewniać optymalny dopływ światła do wnętrz, co ma duże znaczenie w przypadku np. pomieszczenia plastycznego.

Budowa Służewskiego Domu Kultury ma zakończyć się latem tego roku, natomiast oficjalne otwarcie zaplanowano na wrzesień.

ZDJĘCIA Z BUDOWY>>

źródło: warszawa.gazeta.pl

Więcej o:
Komentarze (13)
Służewski Dom Kultury. Wieści z budowy
Zaloguj się
  • Gość: q

    Oceniono 9 razy 7

    fajny jest tem niniaturowy/rozdrobniony charakter, przez to jest kameralnie, ale za bardzo stylistyka całości jest z wiejskiej drewnianej architektury, co jest odcięciem się od osiedla obok, co nie jest ok, tą samą współczesność w charakterze, 'przytylność" możnaby uzyskać bez zagrodowej stylistyki, sam kompleks w całości jest super, kwestia umiejscowienia

  • Gość: tradesc

    Oceniono 3 razy 3

    bomba, architektura super, nowoczesna i przyjazna. tylko co robi ta świerczyna w donicy. przy tak wysmakowanej arch zieleń powinna być przemyślana i stanowić oprawę jej, wpisywać się w otoczenie. proszę, zainwestujcie w porzadny projekt zieleni

  • Gość: gość

    Oceniono 3 razy 1

    Bardzo ładny, elegancki dzięki wybranym materiałom. Nie znam niestety historii tego miejsca (o której wspomniano w artykule) i moim zdaniem ni jak nie pasuje tenże dom kultury do sąsiedniej zabudowy wieżowców z wielkiej płyty.

  • Gość: me

    Oceniono 5 razy 1

    mnie nie przekonuje.

  • Gość: dfgf

    Oceniono 4 razy 0

    Znów ten "Mustafa" i Paszkowska w roli "posłusznej woli męża". Kiedy oni w końcu się skończą???

  • Gość: klawo

    Oceniono 2 razy 0

    co to za gadanie o 'zagrodowej stylistyce' - gdyby Wam nie napisali ie przyszło by Wam do głowy... Fajny projekt.

  • Gość: jasko

    Oceniono 2 razy 0

    kawał dobrej roboty, genialne wykonanie, pomysł swietny, zwłaszcza gra poziomów. No aleeeeee
    za dwa lata wszystko bedzie szare z zaciekami i zgnite, Na dachach bedzie zalegał snieg a na elewacji nie, powstanie różnica kolorów. Jednak to moze byc atut, Gratulacje dla architektów

  • Gość: fis

    Oceniono 1 raz -1

    Jak to możliwe, że budynek oświaty i wychowania ma posadzkę poniżej poziomu terenu? a przecież WT wymagają min. 30cm powyżej?? niech mi ktoś odpowie...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX