W Opolu łączą style

Na początku przyszłego roku mieszkańcy Opola będą mogli cieszyć się nową biblioteką. Zakończona niedawno rozbudowa XIX-wiecznej kamienicy posłużyła jako tło dla nowoczesnej bryły, która oprócz tradycyjnych woluminów pomieści też nowoczesną mediatekę.

 

 

Autorami projektu są architekci z opolskiej pracowni Architop. Po ponad dwóch latach ukończono budowę budynku, który umiejętnie łączy "stare" z "nowym". Pozostały jeszcze prace związane z wykończeniem wnętrz budynku. Nie ma wątpliwości, że nowoczesna część opolskiej biblioteki świetnie wpisuje się w kontekst - doskonale współgra ze starą częścią budynku oraz sąsiednią zabudową starego miasta, a okolicy uroku dodaje pobliski kanał Młynówka. Podczas prac archeologicznych wykonanych podczas realizacji obiektu ujawniono również fragmenty średniowiecznych murów miejskich, które po odtworzeniu zostały wyeksponowane na nowym gmachu.

 

 

Nową część biblioteki wpisano w linię zabudowy neoklasycystycznej kamienicy, u której zachowano oryginalną fasadę. Oddziela je jedynie szklana "szczelina", za którymi znajdują się pylony mające przypominać tomy książek na półce. Na nich umieszczono ulubione cytaty Edwarda Stachury z czasów studenckich. Budynek sąsiaduje z parkiem miejskim, z którego można wejść prosto do kawiarenki z czytelnią prasy. W tym miejscu przewidziano też zejście nad wodę i przyszłą przystań na Młynówce. Elewacja południowo-zachodnia natomiast zachowuje linię zabudowy wyznaczoną przez dawny miejski mur obronny wzdłuż Młynówki. Od strony Młynówki zastosowano kurtynę z blachy aluminiowej, która w zależności od punktu obserwacji pozwala zajrzeć do środka pod innym kątem.

 

 

Podczas realizacji zastosowano ciekawą i nowatorską technikę utrzymania zabytkowej fasady. W starą tkankę kamienicy wprowadzono przed rozbiórką przestrzenny żelbetowy układ słupowo-ryglowy rozmijający się z istniejącą konstrukcją kamienicy. Po jego wykonaniu zakotwiono do niego niewyburzaną fasadę, a pozostałą część obiektu wyburzono. Uzupełniony następnie o stropy i ścianki wypełniające żelbetowy układ stał się podstawą konstrukcji nowej biblioteki.

 

 

Jasno-grafitowa fasada budynku dobrze łączy się z licznymi przeszkleniami, które znajdują się w nowej części. Jedyny kolorowy akcent, to pomarańczowy laminat na jednym z balkonów znajdujących się na bocznej fasadzie. We wnętrzu również dominuje prostota, która wspiera dobrze przemyślane rozwiązania przestrzenne.

 


Zespół projektowy:

arch. Małgorzata Zatwarnicka

arch. Andrzej Zatwarnicki

opracowanie :

mgr inż. Dagmara Czernecka

konstrukcja :

mgr inż. Mirosław Łotarewicz

mgr inż. Maria Smolarska

 

red.

 

 

Zobacz także:


Biblioteka Techniczna w Pradze


Złota biblioteka


Biblioteka zamiast galerii handlowej


Więcej o: