V-House - nowoczesna willa jak przestrzenny znak graficzny

V-house to nowoczesna willa zrealizowana w Pyskowicach na Śląsku. Nietypowa forma domu przypomina znak graficzny - nieregularną literę 'V'. Projekt budynku opracowali Małgorzata Pilinkiewicz i Tomasz Studniarek.
V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz fot. Michał Jędrzejowski

Willa V-House

Nazwa realizacji zdradza jej główną zasadę kompozycyjną. Dom został zaprojektowany na planie litery 'V'. Ramiona tworzące bryłę nie są równe. Dwa ustawione pod kątem prostopadłościany stanowią podparcie dla kostki nadwieszonej nad parterem. Jeśli dalej szukać odniesienia w typografii, całość nasuwa skojarzenia z literą 'A'. Tyle że poprzeczna kreska została w tym wypadku przekręcona i nadwieszona nad ramionami litery. W efekcie uzyskana bryła jest niepowtarzalna. Przypomina znak graficzny.

Model przedstawiający bryłę V-house. Model przedstawiający bryłę V-house. fot. Michał Jędrzejowski

Osłonięta strefa odpoczynku

Pomiędzy ramionami litery "V" zaprojektowano taras. Dzięki takiemu ukształtowaniu domu bryły tworzące parter osłaniają strefę wypoczynku tworząc intymną przestrzeń. Kubatura piętra nadwieszona nad tarasem pełni jednocześnie funkcję zadaszenia. Dom tworzą w sumie trzy prostopadłościany o różnych wielkościach. W dachu każdej z części pozostawiono niewielką część przeszkloną - świetlik.

V-house - lokalizacja budynku na działce. V-house - lokalizacja budynku na działce. projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz

V-kształtna willa na działce

Forma domu podąża za kształtem i walorami działki. Dwa zestawione pod kątem prostopadłościany tworzą rozchylone ramiona otwierające się w kierunku ogrodu. Strefa, w której mieszczą się: taras, salon i jadalnia, wychodzi na południe. Stąd rozpościera się widok na zielony ogród. 

V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz fot. Michał Jędrzejowski

Wewnętrzny basen

Rozdzielenie bryły na trzy zestawione ze sobą prostopadłościany wynika również z chęci wyodrębnienia poszczególnych funkcji. W krótszym ramieniu domu zlokalizowano basen, natomiast dłuższe zostało przeznaczone na strefę dzienną.

V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz. V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz. fot. Michał Jędrzejowski

Wejście zagłębione w ziemi

Wejście do domu zostało częściowo zagłębione w ziemi. Forma rozcięcia terenu powtarza kształt litery 'V'.

V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz fot. Michał Jędrzejowski

Design we wnętrzu

Urządzając wnętrze architekci postawili na meble wysokiej jakości, a także ikony polskiego i zagranicznego designu. Nad basenem ustawiono fotele RM58 zaprojektowane przez Romana Modzelewskiego. To słynny model, jedna z pereł polskiego wzornictwa stworzona, jak podpowiada nazwa, w 1958 roku. Fotel RM58 znalazł się w Galerii Wzornictwa Polskiego w Muzeum Narodowym w Warszawie. Na tarasie zauważymy inny klasyk designu, tym razem krzesło zrobione z jednego kawałka plastiku autorstwa Vernera Pantona.

V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz fot. Michał Jędrzejowski

Minimalistyczne wnętrze

Wnętrze jest minimalistyczne, pełne światła. W środku dominuje biel rozbijana ciepłymi akcentami drewna. Lampy w jadalni tworzą geometryczny wzór, który przypomina splatające się ze sobą litery "V". Jak widać "V" to motyw przewodni, powtarzany w bryle obiektu i odnajdywany w detalach.

Na zdjęciu widzimy zabudowaną kuchnię z wyeksponowaną wyspą kuchenną. Meble lakierowane na wysoki połysk kontrastują z matowymi powierzchniami.

V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz fot. Michał Jędrzejowski

Detal, który robi wrażenie

W stonowanym, minimalistycznym wnętrzu pojawia się wielkogabarytowy "detal". Spiralne schody pełnią nie tylko zwyczajną funkcję połączenia kondygnacji, lecz także stanowią widowiskową dekorację. Zaprojektowano je z trzech kontrastujących materiałów. Konstrukcja składa się z drewnianych stopni, szklanej, przezroczystej obręczy i lakierowanej na wysoki połysk białej balustrady. W "duszy" schodów zaprojektowano szklaną windę łączącą trzy poziomy domu.

V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz V-House, projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz fot. Michał Jędrzejowski

V-House wyróżniony

Projekt nowoczesnej willi "V-house" w Pyskowicach zdobył wyróżnienie w konkursie Architektura Roku 2017 woj. śląskiego w kategorii "dom jednorodzinny". W uzasadnieniu jury czytamy:

Dom rozpięty między ideą a detalem. Nieszablonowy diagram w konsekwentny i wyrazisty sposób przeniesiony w rzeczywistość. Odwaga i fantazja w eksperymentowaniu z pospolitym, lokalnym materiałem. Wrażliwy dialog z otoczeniem, ale i spryt w dyskusji z miejscowym planem - to uzasadnienia wyróżnienia dla V-house, według projektu Archistudio Studniarek+Pilinkiewicz.

Autorzy projektu: archistudio studniarek + pilinkiewicz: Tomasz Studniarek Małgorzata Pilinkiewicz

fot. Michał Jędrzejowski

Więcej o:
Skomentuj:
V-House - nowoczesna willa jak przestrzenny znak graficzny
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX