Plac na glanc, czyli remont zaniedbanego podwórka. Zobaczcie, co się zmieniło! [KATOWICE]

anna os

Niegdyś życie towarzyskie kwitło na podwórkach. Dziś te miejsca są często zaniedbane, przez co nie zachęcają dzieci do zabaw, a sąsiadów do wspólnego spędzania czasu. Grupa śląskich projektantów znalazła na to sposób i wspólnie z mieszkańcami postanowili zmienić zaniedbane przestrzenie w przyjazne miejsca. Plac na Glanc to projekt rewitalizacji katowickich podwórek. Zobaczcie niezwykłą metamorfozę przeprowadzoną w ramach czwartej edycji.

1 z 24
materiały prasowe
2 z 24
materiały prasowe
3 z 24
materiały prasowe
4 z 24
materiały prasowe
5 z 24
materiały prasowe
6 z 24
materiały prasowe
7 z 24
materiały prasowe
8 z 24
materiały prasowe
9 z 24
materiały prasowe
10 z 24
materiały prasowe
11 z 24
materiały prasowe
12 z 24
materiały prasowe
13 z 24
materiały prasowe
14 z 24
materiały prasowe
15 z 24
materiały prasowe
16 z 24
materiały prasowe
17 z 24
materiały prasowe
18 z 24
materiały prasowe
19 z 24
materiały prasowe
20 z 24
materiały prasowe
21 z 24
materiały prasowe
22 z 24
materiały prasowe
23 z 24J{,cIA-"CH;[Pv#3paIY8w9wQojNo.}4Y$c/_{w m?zE$@74dTKAv>E5"Zw?2t 3p*];
materiały prasowe
24 z 24
materiały prasowe

PLAC NA GLANC to projekt autorstwa grupy projektantów: Grzegorza Layera, Ewy Labus oraz Michała Centkowskiego realizowany cyklicznie od 2013 roku przez instytucję kultury Katowice Miasto Ogrodów. Miejsca do przebudowy zgłaszane są co roku przez mieszkańców miasta. Ważnym założeniem jest włączenie użytkowników w proces projektowania i realizacji odnowionego podwórka. To mieszkańcy określają funkcje, jakie ma pełnić odnowiona przestrzeń. 

Pierwszym etapem projektu są spotkania warsztatowe podczas których poznajemy mieszkańców i ich potrzeby, oczekiwania, starając się jednocześnie rozbudzić ich kreatywność. Wspólnie mierzymy plac i przygotowujemy makietę podwórka na której testujemy różne rozwiązania. Naszym celem jest wprowadzanie nowoczesnych,funkcjonalnych rozwiązań, zachowując jednocześnie unikalny charakter miejsca.

Wybrane do rewitalizacji podwórku stanowiło nie lada wyzwanie projektowe. Po pierwsze dlatego, że przestrzeń była niezwykle zaniedbana, pozbawiona zieleni, a na dodatek pełniła funkcję składowiska śmieci. Kolejnym zadaniem było takie zaplanowanie nowej aranżacji, by odpowiedzieć na potrzeby zarówno młodszych, jak i starszych mieszkańców kamienicy. Dlatego też na podwórku pojawiły się różnorodne udogodnienia i sprzęty, takie jak: pole do minigolfa, hamaki rozpięte między drzewami, które każdego wieczoru zamieniają się w świecące latarnie. 

Podwórko zostało podzielone na dwa tarasy. Większy z miejscami do siedzenia przeznaczony jest dla dorosłych, mniejszy z tunelem biegnącym przez trawiasty pagórek i kolorowym, bujanym dinozaurem to strefa zaprojektowana specjalnie dla najmłodszych.

Wykorzystując drewniane skrzynki na owoce, wspólnie z mieszkańcami wykonaliśmy obudowę śmietników, służącą także jako miejsce na kwiaty i przybory ogrodowe. Razem posadziliśmy także rośliny, które z czasem urozmaicą przestrzeń podwórka. Na placu zamontowany został także zbiornik na deszczówkę, ułatwiający pielęgnowanie zieleni.

Efekt wspólnej pracy architektów i mieszkańców katowickiego podwórka można obejrzeć na zdjęciach. Dzięki wspólnym staraniom udało się przekształcić smutną i szarą przestrzeń w miejsce przyjazne mieszkańcom, gdzie na nowo zaczyna kwitnąć sąsiedzkie życie. 

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

 

Skomentuj:

Plac na glanc, czyli remont zaniedbanego podwórka. Zobaczcie, co się zmieniło! [KATOWICE]