Scena kulinarna z neonami w tle

red

Architekci z biura mode:lina projektując wnętrze Akademii Kulinarnej w Łodzi połączyli wszystko to, co tworzy industrialny i wielkomiejski sznyt miejsca. Neony, tynk imitujący beton, metalowe konstrukcje, wyraziste lampy. Nietypowy jest sposób rozwiązania funkcji gotowania. Kuchnia zajmuje kluczowe miejsce - jest sceną na przeciw której znajduje się audytorium.

Akademia Kulinarna Bidfood Farutex w Łodzi, projekt studio mode:lina: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin
fot. Marcin Ratajczak

Kuchnia na scenie

Architektom z biura mode:lina™ zlecono zadanie aranżacji wnętrza Akademii Kulinarnej Bidfood Farutex w Łodzi. Akademia została zaprojektowana z myślą o wykorzystaniu jej zarówno pod kątem prezentacji i warsztatów kulinarnych czy sommelierskich, jak również spotkań oraz szkoleń w większym gronie - widownia Akademii mieści ponad 40 osób.

Sposób aranżacji przestrzeni wynika z obserwacji, że to właśnie kucharz gra pierwsze skrzypce podczas pokazów kulinarnych. Dlatego architekci zdecydowali się na wyeksponowanie kuchni, która stała się sceną. Strefa gotowania zwieńczona jest od góry czarną kratownicą z kompletnym osprzętem multimedialnym. Dzięki zawieszonym telewizorom i wysuwanemu ekranowi goście mogą bardzo dokładnie obserwować przygotowywanie posiłków.

Neony nad regałami z winem

Czarna stalowa konstrukcja posłużyła również do stworzenia regałów z drewnianymi kubikami, idealnie dopasowanymi do przechowywania win z całego niemal świata. Neony nad regałami ułatwiają odnalezienie butelki ze swojego ulubionego miejsca na świecie. Wnętrze utrzymane jest w industrialnej atmosferze - taki charakter aranżacji pasuje do Łodzi, która lubi sięgać do swych korzeni. Klimat projektu przypomina restauracje w modnej strefie OFF Piotrkowska. W tak zaprojektowanej przestrzeni gotowanie zyskuje spektakularny wymiar.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Scena kulinarna z neonami w tle