WASZE PROJEKTY: Dom jak stos kontenerów

red

Betonowa bryła, której przemyślany podział ma ułatwiać mieszkańcom życie. Oto projekt naszej czytelniczki

Dom Studio
Dom Studio
źródło: Joanna Aleksandrowicz

Dom studio to budynek pełen podziałów. Autorce projektu, architekt Joannie Aleksandrowicz udało się razem połączyć kilka funkcji. Pierwszy to podział, który rozdziela bryłę na część prywatną i publiczną. Granicę tutaj wyznacza wewnętrzny korytarz. W części prywatnej umieszczone zostały sypialnie oraz gabinet z niezależną łazienką, natomiast w części publicznej: salon, kuchnia, jadalnia oraz taras z otwartym basenem.

Drugi z podziałów dzieli budynek na strefę transparentną i nie transparentną. W tej pierwszej znajduje się część dzienna domu, w której domownicy mają spędzać większość wolnego czasu. Natomiast druga to część nocna, która zapewnia mieszkańcom większą prywatność.

Architektka zdecydowała się na zastosowanie takiego podziału, aby zminimalizować ryzyko powstania w przyszłości ewentualnych konfliktów między domownikami. Kiedy jedni chcą z przyjaciółmi spędzić czas w strefie "głośnej" to drudzy mogą spokojnie odpoczywać w strefie "cichej".

Dom Studioźródło: Joanna Aleksandrowicz

Dodatkowo dźwięki z otoczenia tłumią ściany sypialni, które pozbawione zostały tradycyjnych okien. Projektantka zastosowała tutaj specjalne, betonowe żaluzje oraz umieściła w dachu ogromny świetlik, który jest rozsuwany. Świetlik zajmuje powierzchnię sypialni i daje właścicielom możliwość obserwacji nieba.

Skomentuj:

WASZE PROJEKTY: Dom jak stos kontenerów