Planty w Jaworznie na nowo

Centrum Jaworzna zmienia się nie do Poznania. W miejscu, w którym dawniej znajdowała się kopalnia, architekci z biura RS+ Robert Skitek zaplanowali nowoczesny park z wodnym placem zabaw.

Projektanci stworzyli wodny plac zabaw wraz z zagospodarowaniem części jaworznickich plant powstałych na terenie byłej kopalni. Założenie tworzy zespół zatopionych w zieleni okrągłych placyków połączonych ze sobą strumykami spływającymi do centralnej części. Sam wodny plac został usytuowany w samym środku założenia. Architekci otoczyli go zazielenionymi pagórkami, nieco zagłębiając obiekt w stosunku do istniejącego terenu. Dzięki temu jego użytkownicy nie są na widoku przechadzających się głównymi alejkami spacerowiczów.

Wodny charakter placu podkreśla posadzka, której wzór nawiązuje do rozbryzgującej się wody i jest tłem dla kolorowych zabawek. Wokół placu zaprojektowane zostały siedziska dla rodziców, by mogli w komfortowy sposób obserwować bawiące się dzieci. Budynek techniczny wraz z toaletami ukryty został w jednym z otaczających pagórków, od strony głównej alei.

Wokół placyków umieszczono drewniane siedziska, gdzie w zakolach - mając zieleń za plecami - można odpocząć, posłuchać szumiącej wody strumyka lub spotkać się z przyjaciółmi. Pojawiła się także rozpięta nad kamieniami siatka zachęcająca do poleżenia i patrzenia w niebo. Całość dopełnia starannie zaprojektowana zieleń w postaci szumiących traw, kolorowych krzewów i łąk kwietnych.

Projekt zakładał zachowanie istniejących, drzew zlokalizowanych w południowej części założenia. Teraz zapewniają one cień użytkownikom w upalne dni. Placyki dzięki swojej formie zbliżonej do koła tworzą przytulne wnętrza zachęcające do integracji, a dzięki połączeniom między sobą tworzą harmonijne i spójne założenie.

Więcej o: