Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Muzeum Guggenheima w Helsinkach [PROJEKT KONKURSOWY]

red

Prezentujemy pracę, która uczestniczyła w konkursie na projekt Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Przygotował ją zespół architektów z Polski

Muzeum Guggenheima w Helsinkach
Muzeum Guggenheima w Helsinkach
źródło: Łosiak Siwiak Architekci + Patryk Ławrynowicz

Muzeum zaprojektował zespół architektów: Łosiak Siwiak Architekci i Patryk Ławrynowicz. Budynek ma stanąć w Południowej Zatoce Helsinek. Projektanci odsunęli bryłę od północnej granicy działki, dzięki czemu muzeum nie zasłania stojących za nim zabytkowych budynków.

Przed głównym wejściem do muzeum znalazł się plac, który ma być miejscem do organizowania plenerowych wystaw, oraz przestrzenią, w której będą się mogli spotykać mieszkańcy.

Projekt budynku wynika z układu kompozycji urbanistycznej tego fragmentu Helsinek. Projektanci podzielili budynek na kilka części, które wyróżniono nadając im różną wysokość. Najwyższa jest część A, która nawiązuje do zabudowy znajdującej się po przeciwnej stronie ulicy. Ma ona 4 kondygnacje. Część B jest najdłuższa, ma horyzontalną formę i wiedzie wzdłuż nabrzeża. Ta druga część posiada duże przeszklenia, które pozwalają z wnętrza budynku obserwować Zatokę. W tej części projektanci zaplanowali powstanie kawiarni, restauracji i auli konferencyjnej. Ostatnią jest część C, która ma jedną kondygnację. To właśnie w tej ostatniej części architekci zaplanowali powstanie wejścia do budynku.

red

Trzy elementy bryły przypominają twór naturalny - skałę, górę lodową, fragmenty spękanej kry - elementy charakterystyczne dla krajobrazu Skandynawii - opisują architekci.

Inspirację naturą widać przede wszystkim w materiałach, które wykorzystano do wykończenia elewacji muzeum oraz posadzki placu. Wzdłuż nabrzeża pojawiły się granitowe płyty i tafle szkła. Architekci chcieli, aby odbijające się w szklanych elementach światło sprawiało wrażenie, że budynek łączy naturę z miejską zabudową.

WIZUALIZACJE>>

muzeum

Skomentuj:

Muzeum Guggenheima w Helsinkach [PROJEKT KONKURSOWY]