Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

"Dzika" nad jeziorem Paprocany w Tychach. Pawilon gastronomiczny projektu RS+ Robert Skitek

Mat. architektów

Nad jeziorem Paprocany w Tychach powstał nowy pawilon gastronomiczny. Dynamiczna bryła, autorstwa pracowni RS+Robert Skitek, świetnie wpisała się w zastany krajobraz.

Obiekt gastronomiczny „Dzika” w Tychach. Proj.  pracownia: RS+ Robert Skitek
Obiekt gastronomiczny „Dzika” w Tychach. Proj. pracownia: RS+ Robert Skitek
Fot. Tomasz Zakrzewski (Archifolio)

Jezioro Paprocańskie w Tychach - sztuczny zbiornik, utworzony w wyrobisku służącym Hucie Paprocany – to dziś popularne miejsce rekreacji mieszkańców Śląska. Niedawno, po zachodniej stronie jeziora, na miejscu tymczasowego obiektu gastronomicznego, powstał nowy budynek, zaprojektowany przez pracownię RS+ Robert Skitek. Celem inwestycji była poprawa infrastruktury w tej części terenu wokół jeziora.

Budynek gastronomiczny składa się z dwóch stref: restauracyjnej i kawiarnianej, z możliwością sprzedaży wybranego asortymentu na zewnątrz. Sala konsumpcyjna ma możliwość szerokiego otwarcia się na zewnętrzne, zadaszone tarasy, tworząc zintegrowaną przestrzeń z otoczeniem. Ogólnodostępne (również po zamknięciu restauracji i kawiarni) toalety są dyskretnie ukryte w bocznej elewacji. Dostęp do strefy zaplecza zlokalizowano od strony lasu.

Przed budynkiem znajduje się zadaszony taras oraz plaża z leżakami. Od strony południowej zaprojektowano trybunę, z której roztacza się widok na wodę, przystań kajakarską oraz promenadę po drugiej stronie jeziora.

Dynamiczna forma obiektu i zagospodarowanie terenu wokół ma zapraszać na teren obiektu z istniejącego traktu pieszego. Publiczna trybuna stanowi równie ważny element budynku, dając dodatkowe miejsce do odpoczynku. Zlokalizowane na niej schody prowadzą na taras na dachu, który jest częściowo zaplanowany jako pokryty zielenią. W celu integracji budynku z naturalnym krajobrazem oraz nawiązując do nazwy terenu na którym powstał, charakterystyczną elewację zaprojektowano w formie przestrzennie ułożonych naturalnych drewnianych desek w pozornie nieuporządkowanej kompozycji.

Na zagospodarowywanym terenie przewidziano wyłącznie naturalne materiały takie jak piasek, drewno, nawierzchnia mineralna, a dopełnienie stanowią tereny zieleni. Dzięki tym zabiegom uzyskano obiekt, który całościowo wraz ze swoim najbliższym zagospodarowaniem pasuje tu jak ulał.

---

Obiekt gastronomiczny „Dzika” w Tychach

Pracownia:RS+ Robert Skitek
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Tychy
Projekt: 2023
Realizacja: 2024
Powierzchnia terenu: 700m2
Powierzchnia użytkowa: 209.45 m2
Autor: arch. Robert Skitek
Współpraca: arch. Daria Krzak, arch. Angelika Skipioł
Konstrukcja: FS Projekt
Instalacje: FS Projekt
Zdjęcia:Tomasz Zakrzewski

    Więcej o:

Skomentuj:

"Dzika" nad jeziorem Paprocany w Tychach. Pawilon gastronomiczny projektu RS+ Robert Skitek