Nowoczesny dom w Beskidach inspirowany górzystym terenem - RE: BIAS House

mat. architektów/red. WG

Projektując dom na działce z widokiem na Beskidy Małe i panoramę góry Żar, od razu wiadomo że widok musi grać tu pierwsze skrzypce. Właścicielka jest artystką - o zwyczajnym, banalnym domu nie było więc mowy. Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt zaprojektował Re: BIAS House - nietypową bryłę inspirowaną górzystym terenem i... paralotniami.

Nowoczesny dom w Beskidach inspirowany górzystym terenem - RE: BIAS House. Proj. REFORM Architekt
Nowoczesny dom w Beskidach inspirowany górzystym terenem - RE: BIAS House. Proj. REFORM Architekt
Mat. REFORM Architekt

RE: BIAS House - dom artystki, jak dzieło sztuki

Dwukondygnacyjny dom RE: BIAS House w Beskidach, zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt, ma zostać usytuowany na działce o powierzchni 2500 m2, układającej się w kształt klinu. To właśnie skośny kształt działki wymusił wygląd całej bryły.

Budynek został zlokalizowany w górnej części działki zgodnie ze spadkiem wynoszącym około 10 m. Co ciekawe, zarówno na podjeździe, jak i na samym szczycie działki jest płasko, dzięki czemu mieszkańcy nie będą mieli problemów komunikacyjnych

 

wyjaśnia architekt Marcin Tomaszewski.

Nowoczesny i bezpieczny dom

Dom ma 300 m2 powierzchni. Jego cechą charakterystyczną jest dwuspadowy geometryczny dach. Budynek nie wydaje się dwuspadowy, jednak wszystko zależy od tego z której strony na niego patrzymy. Szyby okienne zostały zaprojektowane pod skosem – to zapewnia widok na góry, dając domownikom swobodę i poczucie prywatności.

Dach o konstrukcji drewnianej zdobić będzie szara membrana, użyta również na elewacji w celu zachowania tej samej kolorystyki oraz jednolitego materiału. Na zewnątrz głównym tworzywem jest szkło elewacyjne. Pomimo dużych przeszkleń, architekt wybrał najlepsze parametry antywłamaniowe, zapewniające bezpieczeństwo domownikom. Poza bryłą architekt zaprojektował także podjazd, który zostanie wyłożony betonowymi płytami.

Z wykonanej symulacji charakterystyki energetycznej wynika, że budynkowi nie zagrażają straty ciepła.

Zastosowane materiały to m.in. płyta fundamentowa ocieplana i wysokiej klasy okna trzyszybowe, zaś ocieplenie wykonane w wełnie ma dopełnić całości odpowiedniej izolacji budynku

 

wyjaśnia architekt.

Tradycyjne i sprawdzone materiały

Co ciekawe, do wyboru ostatecznego koloru elewacji domu przyczynili się .. paralotniarze. W pobliskiej okolicy wykonują oni skoki ze zbocza o odpowiednim nachyleniu. Kolory skrzydeł paralotniarzy, zwykle jednostajne, stały się motywacją do stworzenia jednolitego koloru domu.

Projektując RE: BIAS House, Marcin Tomaszewski dobierał wyłącznie sprawdzone i tradycyjne materiały. Nie tylko z uwagi na trwałość i jakość, ale również z myślą o podwykonawcach, aby proces budowy był dla nich wykonalny i nie generował zbędnych utrudnień.

RE: BIAS House ma zostać zrealizowany w kwietniu 2021 roku.

Skomentuj:

Nowoczesny dom w Beskidach inspirowany górzystym terenem - RE: BIAS House